Kogojevi dnevi v znamenju visokih jubilejev

Z uvodnim nagovorom predsednika organizacijskega odbora festivala Kogojevi dnevi Cirila Zlobca, kanalskega župana Andreja Maffija in slavnostnega govornika Primoža Kureta bodo danes ob 19.30 odprli letošnji festival sodobne glasne Kogojevi dnevi na Kontradi v Kanalu.

Utrinek z lanske prireditve Kogojevi dnevi. Foto: Jernej Skrt.
Utrinek z lanske prireditve Kogojevi dnevi. Foto: Jernej Skrt. 

KANAL> Po slavnostni otvoritvi bodo odprli razstavo slikarke Milojke Nanut, ki jo je pripravila ob 80-letnici dirigenta Antona Nanuta, zato bo na njej predstavljenih 80 portretov dirigenta. Letošnji festival je tudi v znamenju visokega jubileja dirigenta Antona Nanuta in skladatelja Pavla Merkuja, ki letos praznuje 85-letnico.

Današnje dogajanje se bo zaključilo s koncertom Orchestra di Padova e del Veneto v kanalski župnijski cerkvi. Orkestru bo dirigiral slavljenec Nanut, poustvarili pa bodo dela Alojza Srebotnjaka, Darijana Božiča, Iva Petriča in Vinka Globokarja.

Na osmih koncertih, ki se bodo od odprtja festivala zvrstili vse do sredine oktobra, bo mogoče tudi tokrat slišati nekaj slovenskih krstnih izvedb. Milica Zimic, predsednica Prosvetnega društva Soča iz Kanala, ki je tudi letos organizator festivala, je povedala, da bo novitete mogoče slišati že na otvoritvenem koncertu.

Festival se bo nadaljeval s koncerti pianista Ivana Skrta, Slovenskega okteta, dueta violinistke Grazie Raimondi in pianista Olafa Johna Laneria, godalnega kvarteta Calypso ter mladinskim koncertom ob pogovoru z Nanutom. Na prvi oktobrski dan bo mogoče prisluhniti slavnostnemu koncertu ob obletnici Nanuta, ki bo dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija. Na slavnostnem koncertu ob obletnici Pavla Merkuja bo 16. oktobra nastopil Slovenski komorni zbor, ki ga vodi Martina Batič.

Koncertna prizorišča bodo poleg Kanala tudi v Novi Gorci ter na drugi strani državne meje v Trstu, Gorici in Bardu v Benečiji.

STA


Najbolj brano