Ko luč poezije posije na mesto

Kakor bi želelo obsijati, kar je v naši deželi najžlahtnejše, je domala natančno opoldan nebo nad Koprom ožarilo sonce. Zdravljica, ki jo je zapel šestletni Luka Malič, je napolnila ulice marsikdaj za kulturo gluhega mesta.

Petra Doljak Foto: Maja Pertič Gombač
Petra Doljak Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Dan poezije, ki ga je tudi letos v počastitev kulturnega praznika pripravila Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, je na Prešernovem trgu vnovič zbral kar nekaj ljubiteljev lepe besede in kulture nasploh. Po uverturi najmlajšega nastopajočega, šestletnega Luke Maliča, ki se je, kakor sam pravi, sedme kitice Zdravljice naučil od staršev, je sledila še Zdravljica v izvedbi MePZ Pobegi Čežarji pod vodstvom Lidije Kotnik, nato pa še udarna in ganljiva različica v interpretaciji bistriškega kulturnika Franca Gombača. “Ponosna sem, da sem Slovenka, ponosna, da se nas vsako leto toliko zbere,” je dejala Darja Krkoč, pobudnica prireditve, ki je v Kopru postala že tradicionalna. Med vidnejšimi nastopajočimi sta bila tudi Edita Frančeškin, Danilo Japelj in drugi interpreti Prešernove poezije, ki nemalokrat zveni že kar srhljivo aktualna. Novost pa je bila predstavitev Modrega kralja besede, znamenitega Kraljevega stola, ki ga je novogoriška ustvarjalka Petra Doljak v sklopu ekološko-oblikovalskega projekta 100% re-akcija oblekla v odslužene gledališke transparente in opozorila na večnost kulture tudi v luči ekologije. Stol bo odslej na ogled v antikvarjatu koprske knjigarne Libris, kjer so razstavljeni še ostali predmeti, ki jih je oblikovala Doljakova.

Dan poezije se bo ob 14. uri nadaljeval na oddelku za italijaniko Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, kjer bodo brali poezijo ljubiteljskih ustvarjalcev, ob 16. uri pa bodo v Pokrajinskem muzeju Koper prebirali poezijo priznanih slovenskih pesnikov. Drevi ob 18. uri bodo v koprski Loggi prišle na vrsto še pesmi mladih - otrok, šolarjev in dijakov. MPG


Najbolj brano