Ko procesija pospeši v galop

S slavnostnim koncertom je Glasbena šola Sežana sklenila niz dogodkov v jubilejnem letu. Ob pestrem in mladostnem programu v prepolni veliki dvorani Kosovelovega doma je dokazala, da je nepogrešljiv del lokalne kulture in da ji ne bo zmanjkalo zagona za nove izzive v prihodnosti.

Vrhunec koncerta je bil nastop združenega Pihalnega orkestra pod taktirko Simona Perčiča Foto: Bogdan Macarol
Vrhunec koncerta je bil nastop združenega Pihalnega orkestra pod taktirko Simona Perčiča Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Že pred tedni razdeljene vstopnice za petkov slavnostni koncert so pričale, da med ljubitelji glasbe s Krasa in iz Brkinov vlada veliko zanimanje za dogodek. Nižja glasbena šola v Sežani, ki je z delom začela leta 1953, letos pa se na njej glasbeno izobražuje 60. generacija učencev, ki predstavljajo kar 17 odstotkov vseh šoloobveznih kraških in brkinskih otrok, je v celoti upravičila pričakovanja.

Ivo Bašič: “Tudi s tem koncertom smo dokazali, da nas družba dobro sprejema, da širimo glasbeno kulturo in da smo postali samoumevni del kulturne ponudbe.”

Enkraten je bil že začetni nastop stoglavega šolskega Otroškega pevskega zbora z zborovodkinjo Vesno Kireta, ki je obiskovalce v svet glasbe uvedel v preddverju. V nadaljevanju so si oder v veliki dvorani Kosovelovega doma delili učenci, ki v zadnjem obdobju redno osvajajo najvišja mesta na državnih in mednarodnih tekmovanjih, od ansambla harmonik do solistov Sebastijana Bude na rogu, Maje Kralj na kitari, Sandre Rijavec na altovskem saksofonu, Izaka Bana in Mirjam Orel na klavirju štiriročno ter trojčic iz tria Bajec Peca, v katerem igrajo pianistka Lucija, violinistka Mihaela in flavtistka Larisa.

Godalni orkester je nastopil pod taktirko dirigenta Petra Filipčiča, ob tej izjemni priložnosti pa so vseh 55 pihalcev, trobilcev in tolkalcev iz podružničnih šol v štirih občinah združili v enoten pihalni orkester. Za uvod so pripravili veličastno Elzino procesijo do katedraleRicharda Wagnerja in kljub relativni mladosti, večina jih je starih med 10 in 15 let, suvereno nadaljevali s Temo za trobentoMicheleja Manganija s perspektivnim solistom Gregorjem Rogeljo na trobenti. “Mladim je blizu tudi Daniel Bukvich s skladbo Dinozavri, ki nas je glasbeno ponesla 65 milijonov let v preteklost. Dobro so naštudirali tudi Karlssonovo skladbo Gøta, ki sem jo priredil za orkester,” je povedal drigent Simon Perčič, ki je navdušenemu občinstvu v zahvalo za bogat sklepni aplavz namenil še dodatek: hitro polko Galop skladatelja Alfreda Reeda.

Šola, ki je ob jubileju izdala tudi zbornik in priložnostni cede s skladbami uspešnih učencev, pa na lovorikah ne bo zaspala. “Nasprotno, tudi s tem koncertom smo dokazali, da nas družba dobro sprejema, da širimo glasbeno kulturo in da smo postali samoumevni del kulturne ponudbe, saj skoraj ne mine lokalna svečanost, da na njej ne bi igral tudi kateri od naših učencev,” je povedal Ivo Bašič, ravnatelj šole, pa tudi podžupan občine Sežana David Škabar in sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marija Gregorc sta v svojih govorih potrdila, da delajo dobro.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano