Smrt je prežala v hrani

Vsak grižljaj bi bil lahko usoden, a strah pred zastrupitvijo s hrano, namenjeno Hitlerju, je bil le eden od strahov Hitlerjevih pokuševalk.

Rosella 
Postorino:$@ 
Hitlerjeve 
pokuševalke,    
prevedla
 Mina Mušinović, 
Hiša knjig, 
založba KMŠ, 
352 strani,
cena 34,90
(trda vezava), 
13,99 evra 
(broširana)
Rosella Postorino:$@ Hitlerjeve pokuševalke, prevedla Mina Mušinović, Hiša knjig, založba KMŠ, 352 strani, cena 34,90 (trda vezava), 13,99 evra (broširana) 

Zgodba literarne junakinje Rose Sauer odpira številna vprašanja o soodgovornosti tistih, ki so - četudi neprostovoljno - delali za Hitlerja in nacizem. Vprašanja, kaj je krivda in sostorilstvo ter kako človeka spremeni bitka za preživetje, roman širi tudi v intimni prostor prijateljstva in ljubezni.

Berlinčanka Rosa Sauer pri 26 letih ostane brez obeh staršev, njen mož Gregor pa je na ruski fronti. Revna in osamljena se iz Berlina preseli k moževim staršem na vzhod države, kjer jo esesovci vpokličejo v Hitlerjevo tajno poveljstvo Volčji brlog. Pridruži se skupini deklet, ki morajo trikrat na dan pokusiti vsak obrok, preden ga postrežejo Hitlerju. Vsak grižljaj zaužijejo s strahom, da je zastrupljen.

Med dekleti se razvijejo dinamični odnosi, prijateljstva in sovraštva, zamere in izdajstva. Ločujejo jih velike skrivnosti, od katerih je odvisno njihovo dejansko in čustveno preživetje. V svojo skrivnost, ki jo skriva tako pred pokuševalkami kot pred moževimi starši, se zaplete tudi Rosa.

Italijanska pisateljica Rosella Postorino je navdih za zgodbo dobila pri resnični Hitlerjevi pokuševalki Margot Wölk. Gospa Wölk je o svoji izkušnji spregovorila šele pri 95 letih. Pred tem je ni zaupala niti možu, pred svetom pa jo je skrivala zaradi sramu in strahu, saj se je bala, da bi jo sodno preganjali. Trdila je sicer, da ni bila nikoli članica Hitlerjeve nacionalsocialistične stranke.

Hitler je bil vegetarijanec, zato nikoli niso jedle mesa, so pa pokušale izbrano hrano, o kateri so lahko ostali ljudje le sanjali, a vsak grižljaj je bil prežet s strahom. Margot Wölk je doživela tudi neuspeli atentat na Hitlerja, poleti 1944. Proti koncu vojne, ko so se Volčjemu brlogu bližali Rusi, ji je po nasvetu prijatelja esesovca uspelo zapustiti štab in se vrniti v Berlin. Po njenem pripovedovanju naj bi Rusi pobili vseh 14 deklet, ki so ostala v Volčjem brlogu.

Rosella Postorino, ki se z Wölkovo ni nikoli srečala, ni pisala biografije, ampak roman, ki se pri osebni zgodbi pokuševalke le napaja. Zanj je prejela že več literarnih nagrad.


Najbolj brano