Da spregledaš, poglej vase

Pravnik in nekdanji politik Marko Pavliha je izdal novo knjigo esejev, v katero je povezal zapise, ki so izhajali na različnih koncih.

Marka Pavlihe rednim bralcem Primorskih novic pravzaprav ni treba posebej predstavljati, pred poldrugim desetletjem je objavljal tudi v našem časniku, plod objav je bila knjiga Štorije s šofite.

Tudi knjiga Pritisni na tipko človek je zbornik esejev. V njih se ugledni profesor prava ukvarja s številnimi vprašanji, ki se porajajo razmišljujočemu človeka ob oziranju naokrog in vase. Rdeča nit zapisov, razdeljenih v pet poglavij, je etičnost; ne nazadnje zajetno branje še pred avtorjevim uvodom uvede sicer drobna, a čvrsta Kosovelova pesem Majhen plašč.

Marko Pavliha: Pritisni na tipko človek,GV Založba, 336 strani, cena 42 evrov.

Impulzi za Pavlihova razmišljanja so različni, od zapisov antičnih mislecev do filmov ali političnih dogodkov, prav tako njegova pot, a cilj je, kot v spremni besedi ugotavlja recenzent Evald Flisar, isti: “Spoznaj samega sebe. Največja skrivnost ni vesolje, odrešilna skrivnost je v nas samih.”

Pavliha je stilist in tudi pri najtežjih in najresnejših vprašanjih duhovit in iskriv, da mimo pohvale o literarni dovršenosti njegovih esejev ne more niti veliki mojster Flisar.


Najbolj brano