Knjige z novim lastnikom

V klubskih centrih Sveta knjige je v oktobru potekala vseslovenska akcija Podari knjigo - pričaraj nasmeh, v kateri so organizatorji zbrali več kot 25.000 knjig, ki bodo v prihodnjih dneh zamenjale lastnika. Odziv je bil izjemen, da načrtujejo akcijo naslednje leto ponoviti.

Davorka Štefanec, vodja knjigarne v Kopru, je z odzivom akcije zelo zadovoljna Foto: Nives Krebelj
Davorka Štefanec, vodja knjigarne v Kopru, je z odzivom akcije zelo zadovoljna Foto: Nives Krebelj

SLOVENIJA> V Sloveniji deluje 21 klubskih centrov Svet knjige, ki pod okriljem Mladinske knjige svojim članom med drugim ponujajo ugodnejši nakup knjig. Klubi, ki so na tem področju orali ledino v Sloveniji, so pri domačem bralstvu izredno priljubljeni, med njihove pomembnejše uspehe pa lahko zagotovo štejemo tudi dvig bralne kulture.

V oktobru so se na pobudo svojih članov odločili za akcijo Podari knjigo - pričaraj nasmeh, s katero so zbirali podarjene knjige, ki jih bodo podarili novim bralcem. Vodila jih je misel, da zaradi gospodarske krize vse več otrok ostaja brez možnosti dostopa do knjig in branja nasploh. Akcija je presegla vsa njihova pričakovanja. Upali so, da bodo zbrali vsaj pet tisoč knjig, toda v njihovih prostorih se je nakopičilo več kot 25.000 naslovov.

Matjaž Vračko, vodja akcije, je ob tem dejal: “Zbrano število knjig je osupljivo. S tem, ko so ljudje darovali knjige, so odprli srce. Organizatorji smo bili deležni polno malih zgodb, ko smo prejemali knjige od posameznikov, iz vrtcev, osnovnih šol in drugih ustanov. Če bi akcijo ovrednotili finančno - če je, denimo, podarjena knjig v povprečju vredna petnajst evrov - smo zbrali skoraj 400.000 evrov.”

Z odzivom so zelo zadovoljni tudi v koprskem Svetu knjige. Davorka Štefanec nam je povedala: ”Ljudje so v našo knjigarno prinesli veliko več knjig, kot smo ob začetku akcije pričakovali. Zbrali smo več kot 2300 knjig z zelo različnih področij. Darovali so jih mladi, starejši, vse darovane knjige pa so bile zelo lepo ohranjene. V prvih dneh je bil odziv bolj skromen, potem pa, ko se je glas o akciji razširil, so se knjige kar kopičile. Prinesli so nam tudi veliko knjig, ki jih na tržišču ni več mogoče dobiti.”

Dobre izkušnje z akcijo Podari knjigo-pričaraj nasmeh so imeli tudi v novogoriškem Svetu knjige. Silvana Turel, ki je vodila akcijo, nam je pojasnila, da so zbrali več kot 1500 knjig. Podarjene knjige so bile dobro ohranjene in z različnih področij. Med njimi pa je bilo največ leposlovnih.

Zbrane knjige bodo podarili Zvezi prijateljev mladine, mladinskemu zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču ter Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Slednjim bodo darovali približno polovico zbranih knjig. Darovalci so se v večini sami odločili, komu podarjajo svojo knjigo.

ZK


Najbolj brano