Kljubovali bodo z ljubeznijo

“Ljubezen je edino, kar nam podeljuje dostojanstvo in moč vztrajanja nasproti lažem in intrigam, pobesneli grabežljivosti in zlonamerni manipulaciji, cinizmu in vulgarnosti, ki pustošijo naš svet,” je novi sezoni na pot zapisala Diana Koloini, umetniška vodja Slovenskega stalnega gledališča. Pod sloganom Sledi srca bodo občinstvu ponudili štiri premiere.

 Foto: Damjan Balbi/Fotokroma
Foto: Damjan Balbi/Fotokroma

TRST > Sezona 2013/2014 je obenem prva, ki jo je Diana Koloini, zasnovala v Slovenskem stalnem gledališču. Umetniško vodstvo je sicer prevzela na začetku sezone 2012/2013, ki so jo pripravili njeni predhodniki - Boris Kobal, Jaša Jamnik in Sergej Verč.

Poleg osnovnega programa, ki tvori jedro sezone, bodo v SSG ponudili še tri abonmajske sklope, v katere so uvrstili 14 drugih dogodkov. Po oceni umetniške direktorice je izbor raznolik, obsega tako glasbene dogodke (Magnifico & srbski vojni orkester Stanislav Binićki), opero (Gorenjski slavček v režiji Vita Tauferja in izvedbi ljubljanske Opere), plesne predstave ter seveda dramske uprizoritve. Med njimi so tudi tudi NevihtaAleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi mestnega gledališča ljubljanskega, velika zmagovalka lanskega Borštnikovega srečanja, uspešnica Sljehernik, ki je nastala v sodelovanju Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, Hamlet ljubljanske Drame, predstava Marlene Dieterich (za naslovno vlogo so Vesno Pernarčič, nekdanjo članico ansambla SSG, pred kratkim nagradili na festivalu Zlati lev v Umagu).

“Moja prva sezona v SSG je bila dokaj pestra in razburkana, saj se je program predstav sproti precej spreminjal. To nam je seveda povzročilo kar nekaj težav tako znotraj hiše kot tudi v odnosu do občinstva. zato je zelo pomembno, da imamo za prihajajočo sezono program, ki obeta neko urejenost in stabilnost,” pravi Koloinijeva, kimeddosežki minule sezone poudarja uvrstitev predstave Vaje za tesnobo, praizvedbe besedila Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca, v tekmovalni program Borštnikovega srečanja in sodelovanje z ljubljansko Dramo (predstava Še vedno vihar po romanu Petra Handkeja in v režiji Ivice Buljana.) Slednji bo s tržaškim gledališčem sodeloval tudi v prihajajoči sezoni: na veliki oder bo namreč marca postavil Strička VanjoAntona P. Čehova. Po besedah Koloinijeve bo ena najlepših iger svetovne dramatike njihov najambicioznejši projekt v prihajajoči sezoni. Poleg dela iz zakladnice svetovnega gledališča bodo v SSG uprizorili še dve deli sodobnih avtorjev.

Novembra bo premiera dramskega besedila Plemena (gre za delovni naslov, saj dramo trenutno še prevajajo v slovenščino) sodobne angleške avtorice Nine Raine. Duhovito, a obenem problemsko zaostreno družinsko dramo, ki so jo premierno uprizorili leta 2010 in je kmalu postala velika uspešnica tako na londonskih kot newyorških odrih, bo režiral Matjaž Latin. Koloinijeva meni, da žanr družinske drame za občinstvo vse bolj zanimiv: “Družina je tema, h kateri se na nov način vračamo. Delo Raineove spregovori o družini odraslih otrok, ki se ne zmorejo odseliti, ker jim ne uspe izoblikovati svojega lastnega življenja, kar je problem, s katerim se soočamo po vsej Evropi.”

Marko Sosič, ki je pred leti režiral dramo sodobnega italijanskega avtorja Spira Scimoneja, se bo tokrat lotil njegovih enodejank. Uprizoritev Dol, Koli po besedah umetniške koordinatorice v slogu rahlo ublažene absurdne drame zelo poetično in hkrati zgovorno predstavlja metaforično sliko sodobnega sveta. Slovenska praizvedba bo januarja na malem odru, maja pa bo v režiji Mateje Koležnik,“mojstrice gledališča, izrazito posvečenega igralcu in teatra, ki se na inteligenten in subtilen način spopada z novimi estetskimi iskanji,” premiero doživelo Pet modernih nô dram. Japonsko klasiko je posodobil Yukio Mishima, Koloinijeva pa pravi, da gre za drame, ki vse po vrsti o nemogoči ljubezni govorijo na izjemno poetičen, sugestiven način in izvirno očarljiv način.

Z vpisovanjem abonmajev bodo v Slovenskem stalnem gledališču začeli 10. septembra.

MI


Najbolj brano