Kjer je glasba doma

Eva Žagar, še ne trinajstletna Kraševka, doma iz Škrbine, je odlična učenka Osnovne šole Antona Šibelja Stjenka v Komnu, hkrati pa izjemno nadarjena in zavzeta pianistka, ki je 18. februarja letos svoje uspehe okronala s prvo nagrado in zlato medaljo ter kar 99,20 točkami na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu.

Eva Žagar  Foto: Osebni Arhiv
Eva Žagar  Foto: Osebni Arhiv

ŠKRBINA > Eva Žagar se ukvarja z glasbo, že odkar pomni, saj so doma vedno imeli kakšen instrument, predvsem pa so od nekdaj veliko peli. In še danes veliko pojejo, čeprav si je Eva zelo kmalu zaželela pianino.

Tako se je pri šestih letih vpisala v Glasbeno šolo Sežana, kjer je najprej obiskovala pripravnico, leto zatem pa že prvi razred klavirja pri profesorici Ingrid Tavčar, ki jo je s svojim tenkočutnim pedagoškim delom pripeljala do vse bolj resnega dela in celo do prvega tekmovanja. Leta 2010 je na tekmovanju Ars Nova v Trstu dosegla 86 točk in bronasto priznanje. Od četrtega razreda dalje je pouk klavirja nadaljevala pri profesorici Lani Marinković, s katero se je udeležila Regijskega tekmovanja mladih pianistov Primorske, kjer je prejela zlato priznanje in tretjo nagrado s 95,67 točkami. Istega leta je tekmovala tudi v italijanskem Povolettu, kjer je v absolutni konkurenci vseh nastopajočih v kategoriji A dosegla zlato priznanje in prvo nagrado.

Ta uspeh jo je spodbudil k še bolj poglobljenemu delu in nadaljevanju privatnega šolanja pri profesorici Lani Marinković. Ob tem se je udeležila tudi nekaterih mednarodnih seminarjev in poletnih šol priznanih klavirskih pedagogov, kot so Sijavuš Gadžijev, Lovro Pogorelić in Selma Chicco Hajdin. V petem razredu klavirja je na regijskem tekmovanju prejela srebrno priznanje, ki mu je sledil še en uspeh s prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Tomaž Holmar v Naborjetu.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo še ne 13-letna pianistka Eva Žagar. Poleg pogovora s prikupno mlado glasbenico, boste lahko slišali njeni izvedbi Chopinovega Nocturna in Beethovnovih Variacij.

Letos se je po nagrado podala do Beograda, kjer ima tekmovanje Davorin Jenko v klavirju in klavirskem duu že desetletno tradicijo, v zadnjem času pa je zlasti priljubljeno med pihalci in trobilci. Tu je svoje uspehe okronala s prvo nagrado in skoraj “magično stotico”. Uspeh je po besedah profesorice Lane Marinković toliko bolj pomemben, saj je Eva v svoji kategoriji premagala kar 28 vrstnikov iz sedmih različnih držav, predvsem nekdanjih jugoslovanskih (tudi iz Slovenije!) ter sosednjih Bolgarije, Romunije in Madžarske. Zato ji iskreno želi, da se ji uresničijo tudi dolgoročnejše sanje, da bi jo glasba spremljala vse življenje, saj je, kot pravi Marinkovićeva, Eva zelo nadarjena pa tudi sposobna in delavna, zato se ji zdi škoda, da ne bi svojega talenta nadgrajevala na profesionalnem področju. Vendar, kako kot je zagnana pri klavirju, je uspešna tudi v šoli, kjer se prav tako pogosto udeležuje raznih tekmovanj, in pri šolskem zboru, v katerem še vedno zelo rada prepeva.

Zaigrala pa bo tudi v predstavi Človek ni simetričen, ki jo idejni in glasbeni vodja Andrej Pirjevec, scenarist Rafael Vončina ter režiser Marko Sosič pripravljajo ob sto deseti obletnici rojstva Srečka Kosovela. Slišite (in vidite) jo lahko 21. marca v Kosovelovem domu v Sežani.

LEA HEDŽET

Radio Koper


Najbolj brano