Kdo bo v nedeljo odnesel največ zlatih kipcev?

V Los Angelesu bodo v nedeljo po izboru 6000 članov ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti podelili najbolj prestižne filmske nagrade na svetu, oskarje. S po desetimi nominacijami vodita filma Ameriške prevare in Gravitacija, z devetimi jima sledi film 12 let suženj.

V Los Angelesu bodo v nedeljo po izboru 6000 članov ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti podelili najbolj prestižne filmske nagrade na svetu, oskarje
V Los Angelesu bodo v nedeljo po izboru 6000 članov ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti podelili najbolj prestižne filmske nagrade na svetu, oskarje 

LOS ANGELES > Ameriške prevare, Gravitacija in 12 let suženj so favoriti za naslov najboljšega filma v lanskem letu, štrene pa jim lahko zameša še šest drugih: Klub zdravja Dallas, Nebraska in Kapitan Phillips. Volk z Wall Streeta, kjer nastopa tudi Slovenka Katarina Čas, ima pet nominacij, toliko jih ima tudi film Ona, Philomena pa je prejela štiri.

Glasovanje za oskarje se je sklenilo 25. februarja. Med podeljevalci oskarjev bodo Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Garner, Bradley Cooper, Charlize Theron, Channing Tatum, Jessica Biel, Robert De Niro, Harrison Ford, Whoopi Goldberg, Samuel L. Jackson, Kim Novak, Sidney Poitier, Will Smith, Kevin Spacey, John Travolta, Naomi Watts in drugi.

Producenti se niso odločili za varno izbiro

Podelitev nagrad bo prenašala televizija ABC, producenta podelitve oskarjev Craig Zadan in Neil Meron pa sta za vodenje tokrat izbrala komedijantko in televizijsko voditeljico Ellen DeGeneres, ki je v svoji oddaji med številnimi svetovnimi zvezdami gostila slovenskega hokejskega asa Anžeta Kopitarja.

Producenta zavračata namigovanja, da sta se odločila za varno izbiro potem, ko je Seth McFarlane lani udaril s kopico sarkazma in nesramnih šal, ter trdita, da je 56-letna Ellen DeGeneres zvezda in kot taka nepredvidljiva.

DeGeneresova je oskarje vodila že leta 2007, letos pa upa na vsaj tako dobro gledanost, kot jo je lani s 40,3 milijona gledalcev v ZDA dosegel McFarlane.

Vse oči ponovno uprte v Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence, ki je lani dobila oskarja za vlogo v filmu Za dežjem posije sonce, bo tudi letos v eni od glavnih vlog, saj je nominirana za stransko žensko vlogo v filmu Ameriške prevare. Ta je prišel v zgodovino kot šele 14. film z nominacijami v vseh štirih igralskih kategorijah. Nominirani so še Christian Bale, ki se je za glavno vlogo prevarantskega poslovneža moral zrediti za deset kilogramov, Bradley Cooper za stransko moško vlogo in Amy Adams za glavno žensko vlogo.

V tekmi za glavno žensko vlogo je najbolj opazna legendarna Meryl Streep, ki prihaja na podelitev z 18. nominacijo v svoji karieri. Doslej je osvojila že dva oskarja za glavno in enega za stransko žensko vlogo. Meryl Streep (August: Osage County) tokrat tekmuje z Amy Adams (Ameriške prevare), Sandro Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena) in Cate Blanchett (Otožna Jasmine).

Glavni favorit za oskarja za glavno moško vlogo je Matthew McConaughey

Glavni favorit za oskarja med moškimi v glavni vlogi je Matthew McConaughey, ki je po mnenju kritikov odlično uprizoril homofoba z aidsom. Nagrado lahko pobere tudi Chiwetel Ejiofor, za vlogo svobodnega črnca z ameriškega severa, ki ga zasužnjijo za 12 let.

77-letni Bruce Dern je prepričljiv v vlogi starca, ki sanja o neobstoječi nagradi (Nebraska), poznavalci pa ugibajo, ali ni že morda čas, da po štirih nominacijah oskarja končno osvoji tudi Leonardo DiCaprio za vlogo izprijenega in pokvarjenega borznega prevaranta v Volku z Wall Streeta.

Predvidljivost oskarjev je ponavadi povečala nabirka drugih filmskih nagrad, ki pa je letos pomešana. Ameriške prevare so dobile nagrado newyorških kritikov, Gravitacija kritikov iz Los Angelesa, 12 let suženj in Ameriške prevare sta pobrala zlata globusa, producenti pa se tokrat niso mogli poenotiti ter so nagrado za najboljši film podelili Gravitaciji ter filmu 12 let suženj, ki ga je režiral Steve McQueen.

McQueen tekmuje za režiserskega oskarja skupaj z Alfonsom Quaronom (Gravitacija), Alexandrom Paynom (Nebraska), Davidom O. Russellom (Ameriške prevare) ter Martinom Scorsesejem (Volk z Wall Streeta).

V igri za oskarja za stransko žensko vlogo so poleg Jennifer Lawrence še Lupita Nyong'o (12 let suženj), Sally Hawkins (Otožna Jasmine), Julia Roberts (August: Osage County) in June Squibb (Nebraska).

Med moškimi pa so v tekmi Jared Leto (Klub zdravja Dallas), Barkhad Abdi (Kapitan Phillips), Bradley Cooper (Ameriške prevare), Michael Fassbender (12 let suženj) in Jonah Hill (Volk z Wall Streeta).

Člani akademije so v tekmo za tujejezičnega oskarja uvrstili palestinski film Omar, kamboški Manjkajoča podoba, danski Lov, italijanski Neskončna lepota in belgijski film, ki ima tudi angleški naslov The Broken Circle Breakdown.

STA


Najbolj brano