Kaj skriva skupni spomin mesta

Koliko zgodb skriva mesto? Koliko anekdot in legend, povezanih s posamezniki, družinami, ulicami, hišami? S projektom Pripovedujem zgodbo o mestu, ki bo jutri ob 18. uri na Gramscijevem trgu zaživel v svojem drugem delu, poimenovanem Urbane legende in anekdote, prireditelji tokrat domačine in druge obiskovalce vabijo, da z ostalimi delijo svoje zgodbe, povezane s Koprom, iz katerih bi sestavili svojevrsten skupni album mesta.

Maša Sakara Sučević (desno), Zdenko Bombek in Neža Čebron Lipovec z zemljevidom Ne-vidnega mesta Foto: Maja Pertič Gombač
Maša Sakara Sučević (desno), Zdenko Bombek in Neža Čebron Lipovec z zemljevidom Ne-vidnega mesta Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER> Jutrišnji dogodek Urbane legende in anekdote je del večjega prostovoljnega projekta, ki tokrat poteka v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. Kako je projekt zasnovan, sta nam v pojasnili Neža Čebron Lipovec z Inštituta za dediščino sredozemlja UP ZRS in Maša Sakara Sučević iz Pokrajinskega muzeja, ki projekt vodita.

“Gre predvsem za zavedanje, da se svet okoli nas tako hitro spreminja, pa ne le grajeni prostor, temveč predvsem družba in njeno dojemanje sebe, pogosto preveč pod vplivom potrošništva. Za zavedanje, da je nekatere stvari, podatke, misli potrebno beležiti, čeprav se nam morda zdijo nepomembni ali samoumevni - a to niso, še posebno za mlajše generacije. Postavljeni smo pred izziv vse bolj naraščajoče tendence po etiketiranju, ločevanju v skupine in individualizacije, ki vodi v osamljenost. Mi iščemo skupne in skupnostne elemente, in to v njihovih najrazličnejših podobah,”pomen projekta Pripovedujem zgodbo o mestu strneta vodji.

>Kako se je rodila zamisel?

“Povod zanjo so bila Srečanja z dediščino, ki jih skupaj prirejata Oddelek za dediščino FHŠ UP in Pokrajinski muzej Koper, ter letos začeta Srečanja o kulturi prostora. Na obeh vsakomesečnih srečanjih se je po predavanjih strokovnjakov vedno odprla tudi več kot enourna debata z obiskovalci. Slednji so pokazali izjemen interes, da pojasnijo svoje razumevanje, izkušnje, zgodbe o različnih temah, še posebno pa lokalnih. Med slednjimi je bilo vedno zaslediti tudi anekdote o mestu in njegovi zgodovini ter ljudeh. Prireditelji, ki smo večinoma raziskovalci, pa smo prav v vprašanjih in opažanjih občinstva odkrivali neprecenljiv vir - tako informacij kot tudi raznolikosti pogledov na skupni prostor in skupno preteklost.”

>Že junija ste priredili akcijo Ne-vidno mesto. Je to nadaljevanje?

“Ja, Urbane legende in anekdote so drugi korak v sklopu projekta Pripovedujem zgodbo mesta. Prvi korak je bila akcija Ne-vidno mesto, ko smo v juniju k razstavi Zdenka BombekaObrazi Kopra pripeli še velik zemljevid mesta, na katerem so obiskovalci označevali tiste skrite kotičke Kopra, ki njim pomenijo nekaj posebnega. Ob tem so lahko zapisali tudi 'nevidne' zgodbe, ki so 'spravljene' v teh kotičkih. Te skrite zgodbe so bile tudi eden od vzgibov za Urbane legende in anekdote. Drugi vzgib so bile pripovedi ljudi, ki dopolnjujejo Obraze Kopra, a niso bile zapisane ob razstavi; jih je pa mnogo slišal Zdenko Bombek in bi bilo dragoceno, da zanje izve tudi širša javnost, saj so del skupne preteklosti, naše mikrozgodovine. Neprecenljiv vir informacij za celoten projekt pa je knjiga Kristine MenihKoprčani, zbirka pripovedi o življenjskih in družinskih zgodbah, ki so jih novinarki zaupali nekateri znani koprski obrazi.”

>Kakšen je končni cilj?

“Začetna želja je, da bi nekdanji in sedanji prebivalci mesta Koper začeli pripovedovati - sami, svoje zgodbe, svoje spomine, saj ti skupaj tvorijo skupno, a raznoliko preteklost mesta. Za zdaj je edini konkretni cilj ugotoviti, kateri so tisti elementi, ki sestavljajo posamezne in skupni spomin prebivalcev Kopra, iz različnih generacij in različnih provenienc. Želja ob tem je torej, da bi prebivalci in obiskovalci z aktivnim sodelovanjem sami spoznavali to bogastvo zgodb, ki se prepletajo na našem križiščnem istrskem prostoru. Upamo, da bomo zemljevid Ne-vidnih mest lahko nadaljevali na spletu, kjer bodo ljudje še dalje lahko označevali svoje kotičke in k njim pripenjali zgodbe. Pripovedi z Urbanih legend in anekdot bodo zaenkrat le zvočno zabeležene; če pa se bo v prihodnosti pojavila (predvsem finančna) možnost, bi jih lahko uredili v knjigo. A to je za zdaj le želja.”

>Kakšen je bil doslejšnji odziv?

“Odziv na Ne-vidna mesta je bil kar dober; več je bilo označenih mest na zemljevidu, teh je bilo okoli 100, manj je bilo k njim dodanih zgodb. Dosedanji odziv na napovedan dogodek Urbane legende in anekdote je bil v vseh pogledih pozitiven in navdušujoč. Nemalo ljudi je reklo: 'Pa saj to bi morala biti redna srečanja! Veste, koliko zgodb imamo!' In to nas resnično veseli.”

>Kateri bo naslednji korak?

Urbane legende in ankedote odpirajo pot tretjemu koraku projekta, ko se bomo predvidoma novembra ukvarjali z nekdanjo koprsko porodnišnico (nekdanjim servitskim samostanom) kot 'rojstno hišo' velike večine prebivalcev južne Primorske in severne Istre.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano