Kaj ponuja letošnji Liff?

Ljubitelji filma se bodo med 7. in 18. novembrom ponovno srečevali v Cankarjevem domu, po drugih kinodvoranah v središču Ljubljane ter v CUK Kino Šiška na 23. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu - Liffu. Letos bo na sporedu festivala 97 celovečercev in 13 kratkometražnih filmov, ena od festivalskih retrospektiv pa bo v znamenju filma ceste.

Programski direktor festivala Simon Popek je izpostavil film Holy Motors Leosa Caraxa, v katerem je nastopila tudi Kyle Minogue
Programski direktor festivala Simon Popek je izpostavil film Holy Motors Leosa Caraxa, v katerem je nastopila tudi Kyle Minogue 

LJUBLJANA> Festival bo uvedel film angleškega režiserskega veterana Kena LoachaAngelski delež. Grenko-sladka komedija o zakulisju pridelave viskija sodi v festivalsko sekcijo Predpremiere, za katero vsako leto vlada izjemno povpraševanje. Med vrhunci v tej sekciji je na današnji novinarski konferenci programski direktor festivala Simon Popek izpostavil tudi film Holy Motors, ki ga podpisuje enfant terrible francoskega filma Leos Carax. Režiserju kultnega filma Ljubimca z mostu Pont-Neuf se bodo letos poklonili tudi z retrospektivo.

Ali bo predvajan film o scientologiji?

Ameriški igralec Ben Affleck se že nekaj let posveča režiji, s tretjim filmom Misija Argo pa je po mnenju Popka dokazal, da sodi med najbolj žlahtna imena hollywoodskega avtorskega filma. V sekcijo Predpremiere je sicer uvrščen tudi eden bolj pričakovanih filmov sezone - Gospodar ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona, a organizatorji festivala še ne vedo, če ga bodo uspeli prikazati v sklopu programa. Razplet naj bi bil znan v naslednjih dneh.

Po premieri na Festivalu slovenskega filma v Portorožu bo na Liffu prikazan dokumentarec Jaz sem Janez Janša umetniškega trojčka Janezov Janš, ki preizprašuje pojma identitete in identifikacije. Slovenske barve bo, vsaj deloma, zastopal tudi češko-slovenski koprodukcijski film Olma OmerzujaMlada noč - “alegorična miniaturka na temo demistificiranja ljubezni”.

Najkontroverznejši film - Klip Maje Miloš

Omerzujev film bo prikazan v “paradni sekciji” Liffa Perspektive, ki prinaša sveža režiserska imena z vsega sveta. Vanjo je letos vključen po besedah Popka najkontroverznejši film letošnje izdaje - Klip mlade srbske režiserke in scenaristke Maje Miloš. Gre za uporniški portret mladih v Srbiji, ki imajo občutek, da so se znašli v brezizhodni situaciji, iz katere želijo zbežati s pomočjo seksa in drog. Morda najbolj izpostavljen in večkrat nagrajen film v sekciji pa je Zveri južne divjine ameriškega režiserja Benha Zeitlina. Slednji bo tudi sklenil 23. izdajo festivala.

Na sporedu bo tudi nov celovečerec italijanskega režiserja Mattea GarronejaResničnost. V njem se je Garrone na satiričen način lotil resničnostnih šovov. Na festivalu bodo ponudili tudi retrospektiven vpogled v režiserjevo delo, med slovenskemu občinstvu manj znanimi filmi pa bo slovita Gomorra.

Posebni fokus - film ceste

Posebna pozornost bo letos namenjena filmom ceste. Retrospektiva bo ponudila kultne filme tega žanra, kot sta Goli v sedlu (1969) v režiji Dennisa Hopperja in Peklenski asfalt (1971) režiserja Monteja Hellmana. Ob njiju je v nabor uvrščena tudi modernistična filmska pripoved Peščeni grad v režiji Boštjana Hladnika (1962).

V Panorami svetovnega filma bosta prikazana dva filma iz dežel nekdanje Jugoslavije, ki sta v zadnjem času požela precej zanimanja - Ljudožerec vegetarijanec hrvaškega režiserja Branka Schmidta ter Otroci Sarajeva v Sarajevu rojene režiserke Aide Begić. S sekcijo Ekstravaganca bodo organizatorji Liffa ponovno poskušali “šokirati” gledalce, sekcija Kralji in kraljice pa že leta ponuja dela najpomembnejših ustvarjalcev v svetu filma.

Edini celovečerni animirani film za odrasle na sporedu Liffa bo aktualna pripoved o mračni evropski preteklosti češkega režiserja Tomaša Lunaka z naslovom Alois Nebel, najmlajši ljubitelji filma pa si bodo lahko ogledali nabor filmov, ki jih je pripravila ekipa Kinobalona. Na sporedu bo še niz 13 kratkih filmov, ki bodo prikazani v dveh sklopih, potegovali pa se bodo tudi za festivalsko nagrado.

Poleg omenjene bodo na festivalu podelili še tri nagrade: vodomca za najboljši film v sklopu Perspektive, zmaja za najboljši film po presoji občinstva ter nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev Fipresci.

V predprodaji so vstopnice za festival na voljo od danes. Nekatere filme s festivala si bo mogoče ogledati tudi v mariborskem Koloseju.

STA


Najbolj brano