Kaj bodo prinesle melodije

Na 32. festivalu Melodije morja in sonca, ki se drevi ob 21. uri začenja v portoroškem Avditoriju, bo svoje skladbe predstavilo 14 izvajalcev in skupin, med katerimi so primorski glasbenice in glasbeniki v veliki večini. V Portorož se kot partner festivala vrača tudi RTV Slovenija, ki bo prireditev prenašala. Smo MMS res pogrešali in kaj si lahko od njega obetamo?

Andrea F Foto: Žiga Culiberg/ Rtv Slovenija
Andrea F Foto: Žiga Culiberg/ Rtv Slovenija

PORTOROŽ>“MMS smo vsekakor pogrešali,” zatrjuje Nelfi Depangher, član zdaj že nekdanjih Faraonov, ki so festival osvojili kar trikrat. “Festival so nekaj let prevzeli ljudje, ki so ga sicer lepo izpeljali, bil je dobičkonosen tako za posameznike kot za Avditorij, a je izgubil prvotno dušo. Verjamem, da jo bodo letos vrnili, kajti čeprav je vseslovenski in odprt, je prav, da je tudi primorski. Želim si, da bi prinesel veliko lepih pesmi in glede na nastopajoče v to ne dvomim.”

Festival je pogrešala tudi Anika Horvat, ki ga je leta 1996 zaznamovala z zmagovalno Lahko noč PiranDraga Misleja - Mefa in Marina Legoviča, ki je še danes največkrat zaželena skladba na nastopih. “Festivalu s tako tradicijo se ne bi smelo zgoditi, da ga nacionalna televizija prepusti tretjerazredni televiziji, ki ga je skoraj uničila - to smo vsi videli! Mislim, da Portorož brez MMS, ni Portorož, zato sem zelo vesela, da se je vrnil v prave roke.” Kaj pa MMS prihodnosti? “S časom je treba naprej! Novi ritmi, nove melodije, glasba se spreminja in tako je prav. Ni pa prav, da bi nastopali pevci, ki se še niso uveljavili. Preden sem lahko nastopila, sem pela že deset let. Na MMS so peli najboljši pevci. Nazaj mora dobiti svojo težo in dostojanstvo.”

Vrnitev festivala pozdravlja tudi Andrea F, glasbeni producent, urednik in voditelj na RTV Slovenija, pa tudi član strokovne žirije zadnjega MMS leta 2009: “Zagotovo smo ga pogrešali, ker imata družba in država vse prepogosto razvado, da se pop in rock sceni ter popularni kulturi odvzamejo osrednje točke - glasbeni tisk, festivale, nagrade, oddaje. Pred nosom nam je izumrlo že marsikaj. Ravno v tem smislu upam, da si od MMS lahko obetamo resnost in postopen dvig kakovostne ravni, morda nekoč tudi z izvajanjem v živo.”

Iztok Gustinčič, nekdanji pevec skupine Sons, ki je leta 2007 prejela nagrado strokovne žirije za skladbo Vse, kar imam, in voditelj na Radiu Capris, ni prepričan, da je občinstvo pogrešalo MMS, saj je zlasti v zadnjih letih izgubil veljavo: “Morda niso niti opazili, da ga ni. Ampak verjamem, da lahko z RTV Slovenija ponovno pridobi pomen. Prav je, da ima tudi Obala tovrsten festival. Glede na to, da ima letošnji festival povečini kakovostne, zanimive izvajalce, pričakujem lep, kakovosten MMS, ki bo ponovno vzbudil tudi zanimanje tudi obalnih avtorjev in izvajalcev. Upam, da se bo tukajšnja glasbena scena malce premaknila, saj je trenutno stanje porazno.”

Med tistimi, ki odsotnosti MMS ni opazil, pa je tudi Vanja Alič, novinar in pevec primorske zasedbe Zaklonišče prepeva, ki bi si jo zlasti zavoljo spevnosti in humornih, a ironičnih in družbenokritičnih besedil nocoj zlahka predstavljali na odru: “O mojem odnosu najbrž že vse pove dejstvo, da nisem opazil njegove odsotnosti. Priznam - tudi v preteklosti, ko sem vedel, kaj se na njem dogaja, me ni nikoli zanimal. Zadnja leta pa sploh ne, zlasti ker ni kakršnakoli odskočna deska za bende.”

Zase pravi, da ni festivalski človek, saj festivalov niti ne spremlja niti se jih ni udeleževal s skupino: “Problem je najbrž ta, da nismo lahkotni in predvsem naši teksti 'lahkotnim' poslušalcem ne gredo zlahka v uho. Tudi sicer so bili festivali namenjeni bolj popularni glasbi v najširšem pomenu in ne rokerskim bendom, kakršen je naš. Kdo ve, mogoče pa gre le za obojestranski predsodek.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano