Je to življenje resnično boljše?

Boljše življenje? se bodo ob naslovu Tomizzovega romana prevpraševali danes v Trstu, jutri v Kopru in v petek v Umagu na vsakoletnih mednarodnih obmejnih srečanjih Forum Tomizza. Tudi letos jih bo poleg živahne izmenjave mnenj zaznamoval bogat večerni program Artistra, ki bo med drugim jutri v koprsko gledališče pripeljal hrvaški projekt - poklon Sergiu Endrigu.

Letošnja srečanja sta na sedežu koprske italijanske skupnosti, generalnega pokrovitelja  Foruma Tomizza, predstavila Irena Urbič in Neven Ušumović Foto: Maja Pertič Gombač
Letošnja srečanja sta na sedežu koprske italijanske skupnosti, generalnega pokrovitelja Foruma Tomizza, predstavila Irena Urbič in Neven Ušumović Foto: Maja Pertič Gombač

TRST, KOPER, UMAG > Na njem bodo pesmi istrskega kantavtorja interpretirali Arsen Dedić, Massimo, Tamara Obrovac in drugi.

Pisatelj Fulvio Tomizza je nekoč zapisal, da se istoveti z mejo. In srečanja, ki po njem nosijo ime, prav tako, pravijo prireditelji: “Identificira se z mejo, ne z eno ali drugo stranjo.” Tudi zato - v Trstu, Kopru in Umagu - ostaja forum zvest osnovni zamisli, ki združuje kontakt, dialog, vpliv enih na druge, inter-akcijo. “Poglavitno vodilo srečanj, nastalih na pobudo književnika Milana Rakovca leta 2000 v Umagu, je, da bi ljudje z meje na področju kulture, znanosti in medijev trajno komunicirali, simbolično naslonjeni na ime in delo Fulvia Tomizze, pisatelja in osebnosti, ki je zaradi svoje umetniške in človeške širine enako sprejemljiva za vse etnose severnega Jadrana. Forum Tomizza osvetljuje in ponuja rešitve za občutljive odnose med tremi etnosi: italijanskim, slovenskim in hrvaškim, ki jim je Tomizza po rodu in kulturi pripadal,” razmišlja Irena Urbič, koordinatorka slovenskega dela foruma, ki je ob trkanju na številna, za kulturo močno zapahnjena koprska vrata, zavetje in zaveznika našla pri koprski skupnosti Italijanov Santorio Santorio, ki je postala letošnji generalni pokrovitelj.

“To leto je za Hrvaško zelo pomembno, saj vstopa v Evropsko unijo, in ko pomislimo na obmejna srečanja in letošnjo temo, si lahko zamislimo, da bi hrvaški umetniki vprašali slovenske in hrvaške umetnike: Boljše življenje? Zares?” je na ponedeljkovem srečanju z novinarji razmišljal Neven Ušumović, pisatelj in ravnatelj Mestne knjižnice v Umagu, ki se veseli, da je letos ponovno precej razpravljalcev iz Istre.

Tako se bodo danes ob 15.30 na simpozijskem delu v Trstu o dejansko ali zgolj domnevno boljšem življenju pogovarjali Predrag Finci (London), Christian Eccher (Novi Sad), Marino Baldini (Vižinada), Katja Čičigoj (Koper) in Valerio Di Donato (Brescia). V Kopru od 10. ure bodo v prostorih univerze razpravljali Laura Marchig (Reka), Ahmed Burić (Sarajevo), Katarina Luketić (Zagreb), Bojan Krivokapić (Novi Sad) in Max Schiozzi (Trst). V petek v Umagu pa bodo po jutranji podelitvi nagrade letošnjemu zmagovalcu literarnega natečaja za kratko zgodbo Lapis Histriae na sedežu tamkajšnje italijanske skupnosti vprašanje boljšega življenja pretresali še Christian Eccher (Novi Sad), Uršula Lipovec Čebron (Ljubljana), Nataša Petrinjak (Zagreb), Fulvio Salimbeni (Videm), Milan Pahor (Trst) in Boris Koroman (Pulj).

Koprski del foruma, bo v četrtek ob 17. uri tudi letos obogatila Jasna Čebron s Tomizzinim itinerarjem po Kopru, ob 18. uri pa bodo v Foresteriji predstavili novo izdajo v zbirki mediteranskih avtorjev Helia, prevod knjige Valdinos črnogorskega pisatelja Jovana Nikolaidisa. Na predstavitvi bo poleg urednika zbirke Gašperja Maleja in prevajalke Sonje Polanc prisoten tudi avtor.

Forum Tomizza, ki je letos osvežil zunanjo podobo (doslejšnjo Sergia Gobba je zamenjala nova, delo Maje Briški in Zaneta Paulina), bodo zaznamovali tudi večerni dogodki Artistra: V Trstu bo koncert Tonija Brune, v Kopru bodo nastopili številni glasbeniki v poklonu Sergiu Endrigu, v Umagu pa Mirjam Monica in Marsell Marinšek ter Valter Milovan s svojim avtorskim projektom Maer.

Srečanja bodo sklenili v soboto s komemoracijo na grobu Fulvija Tomizze.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano