Je Janez Zemljarič ugrabil Bato Todorovića?

Publicist Igor Omerza je včeraj predstavil svojo novo knjigo 88 stopnic do pekla, ki nosi podnaslov Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića. Bistven del knjige govori o ugrabitvi srbskega in mednarodnega poslovneža Slobodana - Bate Todorovića 25. februarja 1975 v severni Italiji in odgovornosti Zemljariča za to ugrabitev.

Publicist Igor Omerza je včeraj predstavil svojo novo knjigo 88 stopnic do pekla, ki nosi podnaslov Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića Foto: Tino Mamić
Publicist Igor Omerza je včeraj predstavil svojo novo knjigo 88 stopnic do pekla, ki nosi podnaslov Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića Foto: Tino Mamić

LJUBLJANA> Avtor knjige Igor Omerza je včeraj podrobneje predstavil vsebino knjige. V njej zlasti dokazuje, da je bila ugrabitev načrtovana zaradi od vrha režima predpostavljene, dejansko pa umišljene Todorovićeve kontrarevolucionarne politično-finančne povezave z Aleksandrom Rankovićem.

Iz dokumentov je po njegovih besedah razvidno, da sta vodilno vlogo v operativnih pripravah na ugrabitev Todorovića igrala Slovenec Janez Zemljarič in Srb Obren Djordjević. Zemljarič pa je bil v tej vlogi celo pomembnejši, saj je samo ugrabitev izvedla “njegova” slovenska Udba, je pojasnil avtor.

Knjiga uvodoma opiše zasebno in poslovno življenje glavnega akterja knjige. Med drugim Omerza predstavlja njegovo sodelovanje z zvezno Udbo in vzroke, zakaj se je leta 1968 iz udbovskega zaupnika prelevil v objekt udbovske obdelave. Predstavi pa tudi Todorovićeve poslovne povezave s Slovenci.

Nadaljevanje knjige razkriva predvsem agresiven pristop Udbe v letih 1972-1973 do Bate Todorovića. Izpostavi tudi nezaupanje Titovega zaupnega tandema Slavko Zećević-Ivan Mišković do visokih slovenskih udbovcev. Kljub temu nezaupanju srbska Udba slovenski tajni policiji aprila 1973 predlaga, naj ona ugrabi Bato Todorovića. Obenem tudi srbska tajna politična policija sama skuša ugrabiti Todorovića, a se vsi poskusi ugrabitve leta 1973 izjalovijo. Priprave se zato nadaljujejo in 25. februarja 1975 Bato Todorovića res ugrabijo.

Avtor tu opiše ilegalno in prisilno “bivanje” ter zasliševanja Todorovića v Sloveniji, večji del v policijskem Domu Maksa Perca v Ljubljani. Do sobe, kjer je bil zaprt, je vodilo 88 stopnic, zato je Omerza knjigi tudi dal takšen naslov. Opisan je tudi način legalizacije prijetja Bate Todorovića, katere izvedba po besedah Omerze “presega vsako literarno domišljijo”. Zadnje poglavje opisuje še sojenje, zapor, pomilostitev in smrt Bate Todorovića.

Ob tem je Omerza včeraj še razkril, da bo družina pokojnega Todorovića v Beogradu na osnovi dokumentov iz danes predstavljene knjige sprožila postopek razveljavitve sodbe in zahtevala rehabilitacijo očeta.

Na predstavitvi knjige je bilo med drugim opaziti publicistko Spomenko Hribar, nekdanjega notranjega ministra Igorja Bavčarja in v. d. direktorja Arhiva RS Jožeta Dežmana.

STA


Najbolj brano