Jasno, Jasna praznuje z literaturo!

Književnosti se je za zmeraj zapisal marsikdo, ki ga je zanjo na koprski ali piranski gimnaziji navdušila Jasna Čebron. Strastna profesorica, ki tudi po uradni upokojitvi neutrudno vodi literarne večere, je 70. rojstni dan sinoči praznovala, le kako, z literati in literaturo.

Jasna Čebron Foto: Andraž Gombač
Jasna Čebron Foto: Andraž Gombač

KOPER > Na večerih v nizu Pogovori o branju, ki ga Kulturni klub Koper in Gledališče Koper že šesto leto prirejata v gledališki kavarni, vselej prva spregovori slovenistka in italijanistka Jasna Čebron, sogovornica tako literarnih novincev kakor že uveljavljenih mojstrov. Skozi 50. večer pa je slavljenka molčala in poslušala vse, ki so jo počastili z nagovori in darovi, domači literati pa še z izbranimi leposlovnimi odlomki: Alferija Bržan je prebirala Srečka Kosovela, Isabella Flego je segla po Eugeniu Scalfariju, Marko Kravos je polno kavarno nasmejal s hudomušno pesmijo iz Jesihove nove zbirke Maršal, Gašper Malej je prebral svoj stari prevod Antonia Tabucchija in še neumrljivo pesem pokojne Tatjane Soldo, Marko Matičetov pa je italijanistko počastil z Montalejevo poezijo v Zlobčevem prevodu. Vanja Pegan je Jasno Čebron ganil z njuno skupno veliko ljubeznijo, kajpada s Cirilom Kosmačem in z epilogom Tantadruja.

Bral ni le Marjan Tomšič, je pa zato s slavljenko obujal spomine na dolgoletno sodelovanje - Jasna Čebron je vodila najbrž več kot 30 literarnih večerov z njim!

“Zelo rada imam literaturo, odkar vem zase. Začelo se je z Andersenom,” je med zahvalami nastopajočim in obiskovalcem dejala Jasna Čebron. In lepo sklenila z verzi Borisa A. Novaka: “Prazno je obzorje ... A oko - polno otokov!”


Najbolj brano