Jasmina Cibic gre na beneški likovni bienale

Slovenijo bo na letošnjem 55. beneškem likovnem bienalu predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo, organizator predstavitve pa so Muzej in galerije mesta Ljubljane, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Minister Žiga Turk je odločitev sprejel na predlog strokovne komisije.

Utrinek z beneškega likovnega bienala 2011 Foto: Klavdija Figelj
Utrinek z beneškega likovnega bienala 2011 Foto: Klavdija Figelj

LJUBLJANA> Organizator predstavitve je bil izbran preko javnega ciljnega razpisa zbiranja predlogov za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na 55. mednarodni likovni razstavi - Beneškem bienalu 2013. Predmet razpisa je bilo financiranje kulturnega projekta za predstavitev Slovenije na bienalu. Muzej in galerije mesta Ljubljane so na razpis prijavile projekt Jasmine Cibic, ki je izmed desetih ustreznih vlog najbolj prepričal komisijo, saj je med vsemi dosegel največ, 85 točk.

Beneški likovni bienale bo na osrednjih prizoriščih Giardini in Arzenalu ter na drugih beneških razstaviščih trajal od 1. junija do 24. novembra. Kurator 55. mednarodne razstave likovne umetnosti je Massimiliano Gioni. Ta se je uveljavil kot avtor mednarodno pomembnih razstav ter publikacij s področja sodobne likovne umetnosti. Letošnji bienale si je zamislil kot Enciklopedično palačo.

Projekt Cibiceve Za naše gospodarstvo in kulturo temelji na konceptualni razširitvi razstavnega projekta, ki je bil lani postavljen v Mariboru. “Avtorica se je v njem lotila kompleksne in asociativne, a koherentne in jasne pripovedi, ki v formalnem smislu združuje slovenske endemitske vrste in nacionalno arhitekturo, v vsebinskem pa preizprašuje konstrukcijo nacionalnih identitet kot tudi medsebojno dialektično vplivanje ideoloških postulatov in resničnosti,” so spomnili na ministrstvu.

Iz tovrstnih vsebinskih podmen izhaja tudi projekt, ki ga Slovenija pošilja na 55. likovni bienale v Benetkah, a avtorica opisani dispozitiv razširja in nadgrajuje z nekaj novimi poudarki. Ob galerijski postavitvi, na kateri bodo med drugimi sodelovali številni znanstveni ilustratorji z vsega sveta, bo avtorica pripravila tudi mednarodno konferenco ter izčrpen katalog. Na ministrstvu so zapisali, da je prepričljiv tudi koncept postavitve, ki izkazuje ustrezno domišljenost, ki ni v nasprotju z vsebinskimi izhodišči bienala.

STA


Najbolj brano