Iztok Mlakar in Stojan Kuret nagrajenca Prešernovega sklada

Nagrado Prešernovega sklada sta na nocojšnji podelitvi v Cankarjevem domu prejela tudi tržaški dirigent Stojan Kuret ter igralec in kantavtor Iztok Mlakar. Ostali štirje nagrajenci sklada so režiser Ivica Buljan, igralec in pisatelj Andrej E. Skubic, arhitektka Maruša Zorec in trobentač Franc Kosem.

Iztok lakar (Foto: Tomaž Primožič/FPA)
Iztok lakar (Foto: Tomaž Primožič/FPA) 

LJUBLJANA> Igralec in kantavtor Iztok Mlakar je nagrado Prešernovega sklada prejel za igralske kreacije in interpretacije lastnih avtorskih projektov. Mlakar je mojster oživljanja karakternih dramskih likov iz klasične dramske literature kakor tudi tistih iz sodobnih iger slovenske in svetovne dramske ustvarjalnosti. Svojemu občinstvu se predstavlja tudi v pripovedno upetih pesmih in v vsebinskih tančinah vedno novih šansonov ob srečanjih in Večerih z Iztokom Mlakarjem.

V četrtek v Primorskih novicah intervjuja z Iztokom lakarjem in Stojanom Kuretom!

Po besedah članice strokovne komisije Mojce Kreft je Mlakar "jezikovni perfekcionist, izjemni poznavalec in interpret slovenskega jezika in njegovih dialektoloških posebnosti. Je žlahtni igralec in pevec slovenskega gledališča, je umetniški ustvarjalec, ki svojo osnovno poklicno igralsko poslanstvo razume kot veličasten trubadurski nagovor občinstvu".

Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta prejela oblikovalec Matjaž Vipotnik in pisatelj Jože Snoj.

Za dirigentske dosežke na področju zborovske glasbe v zadnjih dveh letih je nagrado Prešernovega sklada prejel dirigent Stojan Kuret. "Kureta pri njegovem delu odlikujeta mojstrstvo pri oblikovanju barvite zvočnosti ansambla in bogata muzikalna kreativnost, kar mu omogoča, da se enako suvereno giblje v glasbi starega baroka kot v sodobnih, komaj nastalih zvočnih upodobitvah svojih sodobnikov," je presodil predsednik strokovne komisije Marko Vatovec. Dodal je, da Kuretove zborovske stvaritve spadajo med tiste dosežke, ki na eni strani ustvarjajo sodobne trende, na drugi pa se z zlatimi črkami zapisujejo v zgodovino slovenske glasbene poustvarjalnosti. STA


Najbolj brano