Izrazna moč je na prvem mestu

Fotoklub Nova Gorica praznuje 45. obletnico. Ob tej priložnosti so v prostorih rotunde Slovenskega narodnega gledališča pripravili jubilejno razstavo, na kateri se predstavlja 29 članic in članov z 89 fotografijami.

Fotografija  Damijana Sedevčiča, člana Fotokluba Nova Gorica Foto: Unknown
Fotografija Damijana Sedevčiča, člana Fotokluba Nova Gorica Foto: Unknown

NOVA GORICA > Klub odlikuje neprekinjeno delovanje, za katerega so zaslužni klubski mojstri, ki bogato znanje nesebično prenašajo na novince. “Zraven nas spremlja sreča, da je med mojstri vedno kakšen, ki ob tehnični in oblikovni izvedbi na prvo mesto postavlja umetniško moč. Talenti hitro zorijo. Zmeraj imamo nekaj fotografov, ki so v državnem vrhu. Trenutno se ponašamo z osmimi mojstri fotografije od skupno 27 in osmimi kandidati za mojstra od skupno 21,” sporočajo iz Fotokluba.

Danes klub šteje okoli 40 članov, večina je ljubiteljev. Kot nam je povedal aktualni predsednik Vasja Leban, se srečujejo ob ponedeljkih, si ogledujejo fotografije, bodisi svoje bodisi drugih fotografov, pripravljajo razstave in razpise (prav sedaj sta v teku razpisa Dia Primorska in Fotografija), sledijo mednarodnim razstavam in razpisom, pred kratkim so se podali na Fotosafari v Slap pri Vipavi.

Za pričujočo jubilejno razstavo v rotundi gledališke hiše je umetniški svet kluba v sestavi Mirko Bijuklič, Boris Godnič in Rafael Podobnik odbral 89 fotografij 29 članic in članov. Gre za povečave v velikosti 30 x 45 cm, tema je svobodna.

Ob tej priložnosti so fotografi spomnili na zgodovino kluba. Kot piše dolgoletni član in vodja kluba Rafael Podobnik, se je že leta 1948, v komaj rojenem mestu, ustanovilo Fotoamatersko društvo Nova Gorica. Burno in nepregledno dogajanje v nastajajočem mestu je botrovalo, da je bil z istim imenom ponovno ustanovljen leta 1968. Ime je zdržalo do leta 1998, ko se je dokončno poslovil od filmske dejavnosti in postal sedanji Foto klub Nova Gorica. Ponovnega rojstva si ne moremo predstavljati brez neutrudnega mojstra fotografije Milenka Pegana ter širine in daljnovidnosti Zveze kulturnih organizacij Nova Gorica.

Leta 1969 je organiziral prvo razstavo Dia Primorska, ki že dolga leta povezuje slovenske fotografe z obeh strani meje. V letih 1970-1980 je klub bienalno organiziral prvih šest republiških razstav barvnih diapozitivov, kar mu daje pionirsko vlogo pri razvoju slovenske izrazne barvne fotografije. Skupno je bilo v Novi Gorici 12 tovrstnih razstav. Leta 1975 je Pilonova galerija Ajdovščina na pobudo kluba pričela s Trienalom jugoslovanske fotografije.

Leta 1983 je novogoriški klub na jugoslovanskem pokalu maršala Tita osvojil prvo in leta 1991 drugo mesto. Pomagal je pri ustanovitvi in zorenju znanega slovenskega zamejskega fotokluba Skupina 75. Ob osamosvojitvi Slovenije je po treh neuspelih poizkusih drugih pobudnikov leta 1991 izpeljal ustanovitev Fotografske zveze Slovenije in pod vodstvom ustanovnega predsednika Rafaela Podobnika v letih 1991-1996 gostil njen sedež.

“Foto klub Nova Gorica krasi nesebična izmenjava izkušenj in znanja na klubskih večerih. Druga njegova stalnica je, da se mojstri fotografije v vlogi mentorjev ne zadovoljijo s tehnično izpiljenostjo in izdelano zunanjo podobo, ampak na prvo mesto postavljajo izrazno moč fotografij. Kdor pa doživi čar umetniškega snovanja, ostane zavezan fotografiji do zadnjega diha,” zgodbo o novogoriškem Fotoklubu zaključuje Rafael Podobnik. KF


Najbolj brano