Izlet za Oskarja

Celovečerni filmski prvenec Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode, ki je nastal v produkciji Perfo Production, je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film. Na izbor za tujejezičnega oskarja so se prijavili filmi, ki so bili po pravilih ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih.

Prizor slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja Foto: Arhiv Pn
Prizor slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja Foto: Arhiv Pn

LJUBLJANA> Poleg Gazvodovega filma Izlet so bili v izbor za slovenskega kandidata uvrščeni še filmi Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Lahko noč, gospodična Metoda Pevca, Arheo Jana Cvitkoviča, Kruha in iger Klemna Dvornika, Traktor, ljubezen & rock'n rollBranka Djurića, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Aleksandrinke Metoda Pevca in Sfinga Vojka Anzeljca.

Film Izlet pripoveduje o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Kar je videti kot eden izmed mnogih izletov, postavi na kocko njihovo prijateljstvo. Hkrati film skozi življenjske dialoge in situacije pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem razdrobljenem svetu.

Izlet je svetovno premiero doživel leta 2011 v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu. Na 14. festivalu slovenskega filma je bil nagrajen s petimi vesnami. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je razglasila za najboljši film, prejel pa je tudi posebno nagrado revije Stop za igralske dosežke.

Leta 2011 je bil nagrajen na filmskem festivalu v Arrasu in festivalu Cinedays v Skopju s posebno omembo žirije, leta 2012 pa je prejel štiri nagrade na filmskem festivalu v Nashvillu ter posebno omembo žirije na filmskem festivalu v Clevelandu.

Gazvoda se je uvrstil med deset evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto izbere ameriška filmska revija Variety, ki oblikuje program filmskega festivala v Karlovyh Varyh. Na filmskem festivalu v Motovunu se je film uvrstil med tri finaliste za nagrado bauer. V zadnjih dveh letih se je film uvrstil na več kot 25 festivalov, njegova festivalska pot se še nadaljuje.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti z nominacijami za najboljši tujejezični film v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.

STA


Najbolj brano