Izbrani izbirajo - še zadnjič o 2011

Ustvarjalce, ki so zaznamovali leto 2011, smo povprašali, po katerih kulturnih priboljških si ga bodo sami najbolj zapomnili.

Neža Čebron Lipovec Foto: Maja Pertič Gombač
Neža Čebron Lipovec Foto: Maja Pertič Gombač

Neža Čebron Lipovec je skupaj z Jasno Kralj Pavlovec uredila prvo monografijo o Edu Mihevcu, ki jo je ob 100-letnici arhitektovega rojstva založila Fakulteta za arhitekturo.

> Dogodek: pogovor s Stephanom Hesslom in predstavitev njegove knjige Dvignite se! septembra v Katedrali Kina Šiška in predstavitev knjige Tito in tovarišiJožeta Pirjevca junija v TR3 v Ljubljani, ki je sprožila burno debato in od pritiska skoraj dvignila strop nizki dvorani. Srhljivo čustvena je bila ideološka razklanost v komentarjih občinstva.

> Razstava: projekt in razstava Kdo si?Bojana Breclja

> Gledališče: celotna produkcija Slovenskega mladinskega gledališča, predvsem Zadnji let Nižinskega v prejšnji sezoni in Stolp, ki pa je (za zdaj) estetski vrhunec nove sezone. Šok-užitek je bil performans Macadamia Nut Brittle na Mladih levih, začarala me je Ana Plamenita v ljubljanskem Trnovem.

> Knjige: Jagnje ali Evangelij po Focnu (Christopher Moore), ponovno sem prebrala SchlinkovegaBralca, ki me je spet čisto sezul. Trenutno me sezuva VojnovićevaMoja Jugoslavija. Iz strokovne literature me je razveselila ZlodretovaNotice o arhitekturi in drugem.

> Film: moto leta 2011 - Capitalism Love Story (M. Moore, 2009); dve fotopoeziji: Nič osebnega (U. Antoniak, 2009) in Kako sem preživel to poletje (A. Popogrebsky, 2010). Aleksandrinke (M. Pevec, 2011), ki so zavrele solze v očeh, ne le zaradi zgodb samih, temveč zaradi njihove aktualnosti, saj gre za zgodbe našega časa: nas vseh, predvsem pa i/emigrantov in njihovih otrok.

> Glasba: koncert Radeta Šerbedžije s prijatelji v koprskem Circolu (kalejdoskop našega časa), koncert domačih New Wave Syria in oregonskih Glass Candy v Kinu Šiška (tobogan čistega urbanega užitka na valovih elektronike). Bolhe v ušesu so komadi Bondade maldadeCesarie Evora, Velikan slovenske zasedbe Didiwa in SalentoRenéja Aubryja.

> Albumi: prvi album Beograjčanov S.A.R.S. in pa debi Francozinje Zaz.

Gašper Malej, pesnik in prevajalec, je lani prejel zlato ptico za odličen prevod PasolinijeveNafte.

> Literatura: Najbrž ni naključje, da mojo bilanco knjižnih dosežkov v letu 2011 sestavljajo dela, ki jih podpisujejo avtorice: prozaistke, pesnice, prevajalke, znanstvenice, lucidne, kritične in refleksivno izostrene premišljevalke družbe, ki njihove glasove žal pogosto presliši ali izključuje. Založniško dejavnost v okviru zbirke mediteranske književnosti Helia (Društvo 2000 in KUD AAC Zrakogled) smo začeli z romanom Daše DrndićLeica format v vrhunskem prevodu Sonje Polanc, ki je bil predstavljen tudi na odmevnih literarnih večerih v Kopru in Piranu. Urednici Uršula Lipovec Čebron in Jelka Zorn sta v knjigi Zgodbe izbrisanih prebivalcev (Sanje) zbrali 27 zgodb izbrisanih posameznikov in posameznic ter s tem osvetlili zlasti njihove strategije preživetja ob soočenju s krivicami, ki jih je povzročila, nikakor pa še ne ustrezno popravila mlada slovenska država. Zaključek leta je zaznamovalo druženje s svežima knjigama, ki se bosta, vsaj upam, močno dotaknili literarne javnosti v 2012: nova pesniška zbirka Taje KrambergerZ roba klifa (Center za slovensko književnost, Aleph) in knjiga esejev Nataše VelikonjaLezbični bar (ŠKUC - Vizibilija).

> Uprizoritvene umetnosti in glasba: Henrik Ibsen: John Gabriel Borkman. Režiser Thomas Ostermeier, Schaubühne Berlin (Cankarjev dom, februarja 2011); Juste Janulyte: Sandglasses (videokoncert, Holland Festival, Amsterdam, junija 2011); Patrizia Laquidara: Il Canto dell'Anguana (koncert, Skupnost Italijanov Koper, oktobra 2011); Seu Jorge: América Brasil, The Life Aquatic Studio Sessions (sodobni brazilski glasbenik, odkrit na potovanju po Čilu in Braziliji marca 2011, znan tudi po predelavah uspešnic Davida Bowieja).

MPG


Najbolj brano