Izbrani izbirajo - 3. del

Ustvarjalce, ki so zaznamovali leto 2011, smo povprašali, po katerih kulturnih priboljških si ga bodo sami najbolj zapomnili.

Aleksandrinke, dokumentarni film Metoda Pevca
Aleksandrinke, dokumentarni film Metoda Pevca 

Tomaž Šalamun, enfant terrible in enfant prodigue slovenske poezije, je letos praznoval svoj 70. rojstni dan. S simpozijem, ki ga je gostila tudi koprska Humanistika, in z izbranimi pesmimi v zajetni zbirki Kdaj, so ga lahko praznovali tudi vsi njegovi sledilci. Tudi tisti, ki jim gre še danes v nos.

> Knjige: Peter Kingsley: Resničnost (eseji), Drago Jančar: To noč sem jo videl (roman), Miklavž Komelj:Modra obleka (poezija), Andrej Inkret: In stoletje bo zardelo, Kocbek, življenje in delo. S tem v zvezi tudi zadnja, decembrska številka Sodobnosti, (esej, življenjepis), Tibor Hrs Pandur: pesem Kiss in njegov prevod, Jim Morrison:Očividec (poezija, v rokopisu), Michael T. Taren:Nile (poezija, v rokopisu), Marko Pogačar: Predmeti (poezija), Andrej Medved:Neki tekst: prolegomena I, Entracte, filozofski esej, Lado Kralj: Kosec koso brusi (pripovedi), Olga Tokarczuk: Beguni (roman), Xi Chuan: A Song of the Corner (poezija), Mary Ruefle: The Most of It (poezija), Kenneth Rexroth: Maričikine ljubezenske pesmi, prevod Tone Škrjanc (poezija).

> Filmi: Carlos Reygadas: Japón in Batalla en el cielo, Vlado Škafar: Oča, Svetlana Proskurina: Premirje, Gaspar Noé: Enter the Void.

> Razstave: Julian Schnabel v Museo Correr v Benetkah (njegova zadnja tri leta)

> Gledališče: Heiner Müller: Macbeth po Shakespearu, Mini teater, režija Ivica Buljan

> Glasba: Jean-Phillipe Rameau, Edgar Varèse, bandi: Xiu Xiu, Girls, CocoRosie

> Predavanje in pogovor o transcendentalno mistični izkušnji dr. Mitja Peruša v Trubarjevi hiši

Neda R. Bric, igralka, režiserka in scenaristka, je s predstavo Kdor sam do večera potujeskoz svet v novogoriškem SNG sklenila primorsko trilogijo svojih treh avtorskih predstav. Predstavi o aleksandrinkah Trieste - Alessandria Embarked in Edi - zgodbi bratov Rusjan se je pridružil še izviren prikaz življenja Simona Gregorčiča.

“Moje leto 2011 je nedvomno najbolj zaznamoval dokumentarec Metoda PevcaAleksandrinke- ne le zato, ker sem se pred leti sama ukvarjala s predstavo na to temo in sem vnukinja aleksandrinke, ampak ker se ta odlično narejeni film s svojimi zgodbami in pričevanji dotakne vsakogar in je eden najpomembnejših dokumentov za naš zgodovinski spomin. Upam tudi, da bo Slovencem pomagal razumeti emigrante iz drugih držav, ki so se danes znašli pri nas v želji po boljšem življenju, tako kot so se naše babice nekoč iz istega razloga selile v Egipt.

Drobna knjižica poezij Marka Rijavca Dimenzije maja - minimalistično prespraševanje o bistvu in temeljnih življenjskih odločitvah, ki se simbolično odvijajo od septembra do maja. Pesmi o samoti, ljubezni in o tem, kako sledimo tistemu, kar želimo postati in čemu se zavestno odpovedujemo, da bi to dosegli.

Zbirka petih knjig Vadima Zelanda 'Transurfing realnosti' ni nastala letos, me je pa zaznamovalo letošnje srečanje z njo. Alternativen pogled na svet, kjer se vprašamo, če se nam življenje res zgolj 'dogaja' ali lahko z vpogledom vase nanj vplivamo in sami kreiramo svojo realnost? Izjemno, nenavadno in kreativno!”

MPG


Najbolj brano