Izbrani izbirajo - 2. del

Ustvarjalce, ki so zaznamovali leto 2011, smo povprašali, po katerih kulturnih priboljških si ga bodo sami najbolj zapomnili.

Jan Cvitkovič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jan Cvitkovič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Režiser Jan Cvitkovič je na letošnjem Festivalu slovenskega filma za celovečerni poetični “pra-film o pra-družini” Archeo v Portorožu prejel vesno za najboljši film.

> Film: Archeo (je pač moj) in AleksandrinkeMetoda Pevca

> Gledališka predstava: Srceder Ludvika Bagarija

>Knjiga: PastorekJurija Hudolina

>Festival: Kino Otok

> Razstava: slike Beti Njari

> Koncert: vaje dua Incurabili

> Pesniška zbirka: Četverovprega za njene sanjeIvana Volariča - Fea

> Plošča: Goribor skupine Goribor

_____________________

Lutkar in glasbenik Matija Solce je julija v istrskem zaledju v gozdiču nad Gračiščem s pomočjo številnih prijateljev, ustvarjalcev z vsega sveta pričaral prvi festival Etno HistEria. Avtor enega najizvirnejših glasbenih in lutkarskih festivalov se te dni udeležuje podobnega festivala v Avstraliji, odkoder nam je zaupal svoj izbor.

> Knjiga: Čarobna goraThomasa Manna in ProcesFranza Kafke

> Glasba: jam session z Rezijani med poletno turnejo Etno in Transit, koncert Arva Parta (Češka), Tim Edney in Brandon Power (v Estoniji), pa vsa muzika okoli mene na prvem Etnu v Avstraliji v zgodovini. “Že dolgo poslušam le še živo glasbo. Bolj kot vse zgodbe, vsi filmi in predstave so me zaznamovali ljudje - takšni in drugačni, vsak s svojo zgodbo, s svojo pesmijo, svojim mišljenjem. Ne zavedamo se, na kako bogatem svetu živimo, vsem finančnim zlomom navkljub. Naš problem je v interpretaciji 'bogastva'. Kultura je osnova biti socialne družbe. Brez nje se razčlovečimo in postanemo lutke Velikih manipulatorjev, ki nam vsiljujejo svoje vrednote in svojo predstavo sreče. Kakorkoli že, festival HistEria bo vedno prijeten medčloveški in kulturno bogat dogodek in nikoli komercialna zabavljaška mašinerija. Ja, pa lep, prijeten pozdrav iz Avstralije, kjer je združba muzikantov še veliko bolj pisana kot pri nas in kjer glasba nosi veliko globlji pomen od umetniškega užitka ... Počasi se širimo na Pacifik in upamo, da bomo lahko s pomočjo glasbe nekoč rešili kakšno nacijo izpod jarma današnjih političnih diktatur. Evo, dost patetike, gremo špilat. Pa srečnega!”MPG


Najbolj brano