Iz trdnjave duha v trdnjavo duhov

Trdnjava Kluže, ki je v okviru poletnega Festivala Kluže enajst let gostila gledališke, plesne, glasbene predstave, razstave in druge dogodke, letos ostaja prazna. Ministrstvo za kulturo je zaprlo pipico, občina prav tako.

“Trdnjava Kluže, ki je bila nekoč namenjena obrambi, je s prireditvami od osemdesetih let naprej postala trdnjava duha,” pravi bovški župan. Foto: Leo Caharija
“Trdnjava Kluže, ki je bila nekoč namenjena obrambi, je s prireditvami od osemdesetih let naprej postala trdnjava duha,” pravi bovški župan. Foto: Leo Caharija

BOVEC > “Za odpoved financiranja in posledično festivala je več razlogov, ključni pa je seveda finančni,” bovški župan Siniša Germovšek pojasnjuje, zakaj se letos občina odpoveduje Festivalu Kluže. Festival, ki sta ga ministrstvo za kulturo in občina sofinancirala dolga leta in je živel čez vse poletje, so oklestili že lani, ko je ministrstvo zmanjšalo svoj prispevek. Občina Bovec je takrat primaknila slabe štiri tisočake, tako da je organizator, društvo B-51, uspel festival izvesti vsaj v okrnjeni in zgoščeni obliki.

“Festival Kluže je imel ambiciozen program čez celo poletje. Dokler ga je sofinanciralo ministrstvo, se ga je dalo izvesti, ko pa je vse ostalo na organizatorju in občini, tak obseg ni bil več mogoč. Lani smo še finančno pomagali, da ne prekinemo kontinuitete, a letos, žal, ne gre več,” pravi Germovšek in dodaja: “Osebno mi je zelo žal, da se je zgodilo, kar se je. Prav je namreč, da tudi s kulturnimi prireditvami prodiramo v čezmejni prostor. Tu je imel festival Kluže naboj. Trdnjava, ki je bila nekoč namenjena obrambi, je z odmevnimi prireditvami od osemdesetih let naprej namreč postala trdnjava duha. A tudi znotraj lokalne skupnosti obstajajo različni pogledi na festival in očitki glede programa.”

Ker se je umaknilo ministrstvo in nato še občina, društvo B-51 letos nikakor ne zmore samo izvesti festivala. “Ne glede na odločitev same občine in upoštevanja objektivnih finančnih razlogov, je prekinitev dolgoletnega festivala žalostna podoba celotne situacije v domači kulturi in vsesplošnega odnosa do tega področja, ki naj bi bilo izjemno pomembno za majhne države in narode znotraj Evrope,” pravi Damir Domitrović iz društva B-51. Dodaja, da dodatne specifičnosti Festivala Kluže, kot so zgodovinska vrednost trdnjave ter lokacija na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, pomenijo mednarodno dimenzijo samega dogodka. Vsako leto se je v trdnjavi nad Koritnico zvrstilo deset do petnajst kakovostnih tujih in domačih predstav, koncertov, razstav, prireditev za otroke in ostalih dogodkov.

Kljub temu v društvu B-51 razmišljajo, da bi v prihodnjih letih nadaljevali s festivalom, saj upajo na dodatna evropska sredstva in na večji posluh same občine.

KLAVDIJA FIGELJ,

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano