Iz glasbenih v pisateljske vode

Celeste Sanja Smareglia je prikupna in postavna štirinajstletna devetošolka z Osnovne šole Solkan, predvsem pa izvrstna saksofonistka.

Celeste Sanja Smareglia  Foto: Osebni Arhiv
Celeste Sanja Smareglia  Foto: Osebni Arhiv

NOVA GORICA > Kot učenka petega razreda Glasbene šole Nova Gorica je letos v svoji (1.c) kategoriji zmagala na Regijskem tekmovanju v Sežani in potem z drugim mestom ter zlatim priznanjem potrdila svoj uspeh še na državnem tekmovanju Temsig. Nanjo bi bil ponosen tudi eden od pradedov, ki ni nihče drug kot slavni italijanski ali, bolje, istrski skladatelj, v 19. stoletju v Pulju rojeni, Antonio Smareglia.

Saksofon je Celeste Sanja izbrala po naključju. Čeprav ga igra tudi njen oče, si je sama bolj želela h klavirju ali flavti, pa tam za nove učence ni bilo prostih mest. Zato si je na predstavitvi instrumentov na glasbeni šoli izbrala saksofon.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma , ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo 14-letna saksofonistka Celeste Sanja Smareglia s svojim mentorjem Ivorjem Reljićem z Glasbene šole Nova Gorica. Ob pogovoru boste lahko prisluhnili tudi njenim izvedbam s posnetka regijskega tekmovanja v Sežani.

Takoj je začutila, da lahko z njim veliko izrazi, pa tudi njegov zvok ji je bil nekako blizu. Tako je prišla v razred izvrstnega saksofonista in pedagoga Ivorja Reljića, ki ji že od samega začetka ne pusti počivati. Meni namreč, da tekmovanje ni nič drugega kot le nekaj minut v življenju mladega glasbenika; nihče pa ne vidi, koliko ur, dni, tednov in mesecev učenja, vaj ter prizadevanj stoji za temi desetimi ali petnajstimi minutami tekmovalnega programa, oziroma za trenutkom, v katerem se učenec na odru pokaže.

In čeprav je treba za vsak nastop zelo trdo delati, Celeste veliko nastopa. Pravi, da v tem zelo uživa, če je le mera treme ravno pravšnja. Skladbe, ki jih igra, si zelo slikovito predstavlja: v nekaterih najde pravljice, v drugih prave mistične zgodbe. Nič čudnega, saj jo poleg glasbe zanima tudi likovna umetnost, predvsem pa literatura. Zelo rada piše in čeprav doma - vsaj z očetom - govori italijansko, ji pero lepše teče v slovenščini. Izdala je že svojo prvo knjigo, no, morda bolje rečeno knjižico ali krajši roman z naslovom Obsedena. Govori o prvi ljubezni, o čustvih, o pogledu dekleta na ljubezen in na odnos med fantom in dekletom. Prislužila si jo je (skupaj z mentorico Deo Susič) z zmago na lanskem literarnem natečaju založbe Smar-team Z domišljijo na potep, na katerem je letos sodelovala še s kratkim romanom Meglene podobe. Tokrat je prejela drugo nagrado, tako da lahko v kratkem pričakujemo tudi izid njene druge knjižice, ki bo - tako kot prva - na voljo pri založbi. In to še ni vse: Celeste Sanja Smareglia je sodelovala celo pri nastanku filma Spet na prisojni strani, ki je dobil nagrado za najboljši prvenec na tekmovanju Multimedia projekta Iskrica na avstrijskem Koroškem.

Kot devetošolka se Celeste počasi pripravlja na nadaljnje šolanje na gimnaziji, obenem pa bo končala nižjo glasbeno šolo iz saksofona. Ali se bo potem vzporedno šolala še na srednji stopnji, za zdaj še ne ve, saj jo zanima tudi veliko drugih stvari. Saksofon s svojim mehkim, žametnim tonom pa jo bo - poklicno ali ne - spremljal vse življenje.

LEA HEDŽET,

Radio Koper


Najbolj brano