Iz česa je amulet

V galeriji Tir na Mostovni so konec tedna odprli razstavo Amulet novogoriške umetnice Nike Šimac. Industrijski objekt je spremenila v sakralni prostor.

Postavitev v galeriji  Foto: David Verlic
Postavitev v galeriji  Foto: David Verlic

NOVA GORICA> Domačinka Nika Šimac je leta 2007 diplomirala na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je zaključila tudi magistrski študij kiparstva. Za sabo ima menda že številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini, domači, goriški prostor šele sedaj zares spoznava.

Novogoriško občinstvo je Nika pripravila svojevrstno presenečenje; industrijsko zasnovan objekt Mostovne je uspela transformirati v prostor, ki deluje že skoraj sakralno; je orientiran, na vzhodu ima “oltarni” oziroma daritveni del, ima besedo abrakadabra, ki pričara svetost, ima debelo knjigo, ki sicer ni biblija, ampak slovar simbolov, ima sakralno svetlobo ter posamezne objekte čaščenja, pravzaprav kipe, ki sicer ne poveličujejo božjega sina, ampak kreativno moč narave same. Včasih njihovo izrazno moč podčrta avtorica sama, tako da v kamen vgradi stekleno oko, v les vključi kamen ali pa zgolj razstavi, kar je narava že sama naredila, kjer enostavno ni bilo kaj dodati.

Naslov razstave je Amulet, za samo razlago tega osnovnega pojma in pojmov, ki se dotikajo te prostorske postavitve, pa je Nika Šimac v prostor postavila še Slovar simbolov in označila ključne besede, da si jih obiskovalec lahko kar sam prebere. Prebere si osnovno razlago, vsakemu posamezniku posebej pa je prepuščeno, da v svoj notranji prostor vnese tisto, kar sam vidi, hoče, potrebuje. Približno tako, kot v pravem sakralnem prostoru. Amulet je nenazadnje predmet, ki nam prinaša srečo oziroma nas obvaruje pred zlim in v tem kontekstu imamo vsak svojega.

Nika je naredila predmete oziroma kipe, ki bi jih sicer težko dali v žep, a pomembno je to, da je preko njih klicala srečo, moč in zaščito. Sama je svoje klicanje ponazorila takole: “Ti čarobni fižolček ti, ki v tebi ogenj tli, naj te rodna zemlja oplodi, naj dežek ti moč da, tako zrastel boš do neba, trdna zapletena lestev bo držala korake, ko skupaj se dvigneva nad oblake. Naprej dim mi bo kazal pot in ko po vseh njegovih deželah se sprehodim, vrnem se in ti mogoče povem, iz česa pravljičen amulet je narejen.” Nikini amuleti so “čarobna” kombinacija različnih materialov; kamna, lesa, gline, stekla, vode, ognja, soli, perja, blaga, vrvi ... in gotovo je kje skrita tudi kakšna solza jantarja ali rubina, tudi če ga na prvi pogled ni videti.

Razstava Nike Šimac je trend sodobne video in večmedijske umetnosti za trenutek umirila, utišala, predvsem pa ponudila prepotreben trenutek premisleka.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano