Istrske vedute iz 19. stoletja

Koprski pokrajinski muzej bo drevi gostil odprtje razstave vedut, panoram in spomenikov, ki jih je v začetku 19. stoletja med svojimi potovanji po Istri narisal arhitekt Pietro Nobile. Skupno 82 razstavljenih risb ima veliko dokumentarno vrednost, saj prikazujejo tudi vsebine, ki niso več ohranjene ali drugače zabeležene.

KOPER > Razstava Pietro Nobile - Istrski motivi z začetka 19. stoletja je pred tem gostovala že v Pulju, na Reki in v Opatiji, na 82 risbah istrskih krajev pa prikazuje vedute, panorame in spomenike, ki jih je Nobile, sicer doma iz italijansko govorečega švicarskega kantona Ticina, izdelal med svojim delom kot vodja Uprave za javne gradnje približno leta 1815, so sporočili iz Humanističnega društva Histria.

Zbirko Nobila hrani Državni arhiv na Reki. Na razstavi, ki sta jo organizirala Pokrajinski muzej Koper in Skupnost Italijanov Santorio Santorio, bo na ogled tudi kopija risbe celotnega plašča puljskega amfiteatra, ki jo hrani Državni arhiv Kantona Ticino iz Bellinzone.

Razstava, ki bo na ogled do 30. septembra, je sicer del projekta Istra iz potnih map Pietra Nobila Humanističnega društva Histria v sodelovanju z reškim Državnim arhivom in puljskim Zgodovinskim in pomorskim muzejem Istre ob udeležbi Arheološkega muzeja Istre in Istrske kulturne agencije iz Pulja.

STA


Najbolj brano