Istranova za vse generacije

Kar je danes v interpretaciji ljudske glasbe vsakdanje in normalno, je bilo še pred tridesetimi leti skorajda prevratniško. Drevi se bodo časov, ko je skupina Istranova izdala svojo prvo istoimensko ploščo in istrsko ljudsko glasbo prvič “okužila” s sodobnostjo, spomnili na koncertu Istranova ... la xe ancora! - Istranova ... za vse vse čase!

Istranova so bili (z leve): Dario Marušič, Franco Juri, Luciano Kleva (1954-2003) in Vanda Škrk  Foto: Foto: Arhiv Družine Kleva
Istranova so bili (z leve): Dario Marušič, Franco Juri, Luciano Kleva (1954-2003) in Vanda Škrk  Foto: Foto: Arhiv Družine Kleva

KOPER> Ob ponovno združeni zasedbi bodo drevi 20. uri na odru Gledališča Koper nastopili tudi mnogi gostje, ki so se z blagodejnimi učinki vzpona Istranove tako ali drugače napajali.

Na odru bo med drugimi tudi Emil Zonta, ki je bil producent Istranove. Kar so takrat počeli Dario Marušić, zdaj žal pokojni Luciano Kleva, Franco Juri in Vanda Škrk,je bil, kot poudarja Zonta, prvi tovrstni projekt v osrednji Evropi: “Prvi so na tak način odkrivali in spoznavali tradicijo, ki je temeljila na multikulturnosti, kar je bilo v tistih časih zelo pomembno in prepotrebno spoznanje za prihodnost tega prostora. Način podajanja glasbe je bil v tem delu Evrope nekaj novega in, to je treba poudariti, sprejemljivega za vse generacije. Njihov takratni dosežek je še danes zelo pomemben,” meni Zonta. Takrat je bil radijski urednik in zelo dobro se spominja, da ni bilo vsem kolegom samoumevno javno predvajanje glasbe Istranove. “Bili so ustvarjalni časi, a tudi leta, ko je moralo biti vse pod strogim nadzorom. Že Udbo so zmotili. Kaj je to Istranova? Kdo so ti dolgolasci? Da niso iredentisti, so se spraševali,” se spominja Zonta, ki je moral vsa njihova besedila iz različnih narečij in jezikov prevesti, da bi lahko imela takratna oblast vpogled v njihovo vsebino.

Na koncertu, ki ga prireja koprska skupnost Italijanov in ga bo povezoval Andrea F., bodo nastopili: Istranova, Vruja, Dario Marušić, Tinkara Kovač, Danijel Černe - Mystica, Rudi Bučar & Istrabend, Janez Dovč, Boštjan Gombač, Vesna Zornik, Calicanto in Katice.

Povsem drugačen stik z Istranovo je imel mnogo let kasneje Daniel Černe - Mystica, kitarist in motor zasedbe Terrafolk. Istranovo je začel poslušati, ko je pred desetimi leti pisal glasbo za album Axis skupine Terra Mystica: “Ker je bil album idejno vezan na drevo kot simbol, sem iskal ljudske skladbe, ki bi govorile o drevesu. Na Istranovini drugi plošči Ča to šuška, ča to gre? je skladba Raste mi ladonja, ki me je takoj navdušila in me popeljala v nadaljnje raziskovanje te skupine. Kasneje smo s Terrafolk priredili še Manfrino s prve plošče in jo igrali v Londonu na podelitvi, ko smo prijeli mednarodno BBC-jevo nagrado občinstva za svetovno glasbo (BBC World Music Audience Award). Spoznal sem se z Lucianom Klevo in Dariom Marušićem, ki sta me kot umetnika vsak po svoje navdahnila. Posnetek Lucianovih dud je ovekovečen v uvodu albuma Axis. Mislim, da sta Istranova in terensko delo Daria Marušića pomemben zaklad istrske ljudske glasbe. Ta pa v sebi nosi zelo pomembno sporočilo o lepoti kulturnega sobivanja različnih narodov.”

Istranova so orali ledino, je prepričana tudi Vesna Zornik, pevka skupine Katalena, ki prav tako združuje “ljudsko muziko” s sodobno interpretacijo in podobno, kakor je Istranova, navdušuje različne generacije: “Njihov poglobljen uvid v tradicijo je dragulj, ki z leti res ne izgublja svoje vrednosti. Čeprav smo Katalena znani po tem, da smo precej samosvoji, seveda ne moremo mimo tistih, ki so bili predani in samosvoji že davno pred nami. V čast mi je, da bom nocoj lahko z njimi na odru.” MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano