Istra, združena v risbah

Po Pulju, Reki in Opatiji je prispela razstava istrskih motivov iz 19. stoletja tudi v koprski Pokrajinski muzej. Risbe Pietra Nobila prikazujejo Istro, kakršna je bila pred 200 leti.

KOPER > V petek je svoja vrata odprla razstava Pietro Nobile - Istrski motivi iz 19. stoletja. 52 risb Poreča, Rovinja, Pulja, Milj in drugih istrskih krajev obiskovalce ponese dobrih dvesto let v preteklost in jih seznani z napredkom in spremembami, ki jih je prinesel čas. Da je prikaz še bolj nazoren, so pod razstavljene risbe dodali fotografije današnjega stanja.

Pietro Nobile (1774-1854) je bil rojen v Švici, odrasel in delal pa je v Trstu. Kot vodja tržaške Uprave za javne gradnje je veliko potoval: med njegovim potovanjem po Istri (najverjetneje leta 1815) so nastale vedute in panorame istrskih mest. Priznani arhitekt je projektiral objekte po vsej Habsburški monarhiji, znan pa je predvsem po projektu vhodnih vrat na Dunaj in cerkve svetega Antona v Trstu. Razstavo njegovih istrskih motivov si bo v atriju Pokrajinskega muzeja mogoče ogledati vse do 30. septembra.

Razstava, ki so jo v slovensko Istro prvič pripeljali Pokrajinski muzej Koper, Društvo Histria in Skupnost Italijanov Santorio-Santorio, obsega panorame, vedute in spomenike velike dokumentarne vrednosti, saj prikazujejo tudi vsebine, ki niso ohranjene ali drugače zabeležene. “Risbe prikazujejo obdobje, ki je zelo 'belo' na listih in v knjigah evropske kulturne zakladnice,” je pojasnil umetnostni zgodovinar Edvilijo Gardina, ki je zaslužen za postavitev razstave v Kopru. “Na razstavi so predstavljeni osnutki, ki so vplivali na spremembo podobe Istre in jo postavili ob bok razvitim področjem v takratni Habsburški monarhiji,” je še dodal Gardina. Istrskemu občinstvu je tokrat prvič predstavljena kopija Nobilove risbe celotnega plašča puljskega amfiteatra.

Zbirko devetstotih risb hrani reški Državni arhiv, na poseben pomen razstavljenih eksponatov pa je opozoril njegov direktor Goran Crnković: “Nekoč je razstava imela vlogo združevanja evropskih kultur, danes pa združevanja istrskih krajev, ki so nekoč pripadali skupnemu prostoru.”

TANJA RADKOVIČ


Najbolj brano