Insula praznuje 25-letnico delovanja

V Galeriji Insula bodo ob 25. obletnici delovanja drevi odprli razstavo Risba. Na ogled bodo risbe 54 avtorjev, večinoma članov Društva likovnih umetnikov Insula oziroma umetnikov, ki so z društvom tesneje sodelovali. Poleg osrednje razstave bodo pripravili še vzporedne prireditve, je povedal vodja galerije Dejan Mehmedovič.

Vodja galerije Insula Dejan Mehmedovič Foto: Maksimiljana Ipavec
Vodja galerije Insula Dejan Mehmedovič Foto: Maksimiljana Ipavec

IZOLA> Za obeleževanje obletnice z razstavo risb malega formata so se odločili zato, ker bi radi kljub prostorski omejenosti galerije predstavili dela čim več umetnikov, s katerimi je Insula sodelovala, je pojasnil Dejan Mehmedovič.

Četrt stoletja delovanja bodo v teh dneh obeležili še z odprtjem razstave v Piranskem babtisteriju, kjer bodo na ogled postavili dela petih pokojnih članov društva: Zvesta Apollonija, Viktorja Birse, Janeza Lenassija, Hermana Pečariča in Jožeta Pohlevna. V času desetdnevnega odprtja osrednje razstave bodo nekateri člani društva odprli tematske razstave tudi v svojih galerijah oziroma ateljejih. S tem se bodo pridružili praznovanju jubileja galerije Insula. V soboto, 28. julija, pa se bo društvo pridružili ulični prireditvi v Izoli, na kateri bodo predstavili grafična dela 20 umetnikov.

Poudaril je, da je Insula društvena galerija, saj jo je oblikovalo Društvo likovnih umetnikov Insula, ki se je sprva imenovalo Društvo slovenskih umetnikov Obale. Društvo, ki sodi pod Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov, je pred četrt stoletja tako kot veliko drugih regionalnih društev ustanovilo svojo galerijo.

Osnovni namen galerije je predstavitev likovne umetnosti Južne Primorske, od Logatca pa vse do Pirana oziroma do meje s Hrvaško. Društvo po Mehmedovičevih besedah ni omejeno le na galerijo, pač pa deluje v treh občinah, nekaj projektov so izvedli tudi širše. Tako so v društvu v zadnjih petih letih pripravili 40 razstav, od tega 12 v galeriji Insula.

Mehmedovič si želi, da bi v prihodnosti v galeriji zaživela stalna postavitev del članov društva. Glede na močno razvito grafično dejavnost, kar je po Mehmedovičevem mnenju zasluga Apolonija, pa v društvu razmišljajo, da bi galerija lahko zaživela tudi kot predstavitveni center grafične dejavnosti.

Insula je bila kot galerija Društva likovnih umetnikov Insula, strokovnega združenja profesionalnih likovnih ustvarjalcev Južne Primorske, ustanovljena 10. julija 1987. V njenih prostorih se je doslej zvrstilo prek 400 razstav večinoma domačih avtorjev, saj je program galerije usmerjen v predstavitev kakovostnega avtohtonega likovnega dogajanja na območju Južne Primorske. Društvo sodeluje tudi z drugimi razstavišči na Obali, razvita pa je tudi “izmenjalna politika” z razstavišči iz tujine.

STA


Najbolj brano