Industrijska suita Laibachov bo odmevala 200 metrov pod zemljo

V rovih Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju bo v petek nastopila zasedba Laibach. Zaradi velikega zanimanja bodo člani zasedbe industrijsko suito Kohle ist Brot 200 metrov pod zemljo izvedli kar trikrat zaporedoma. Vsakemu koncertu bo lahko prisluhnilo 200 ljudi, v rove pa jih bodo popeljali v najstarejšem delujočem dvigalu v Sloveniji.

V rovih Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju bo v petek nastopila zasedba Laibach Foto: Maja Pertič Gombač
V rovih Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju bo v petek nastopila zasedba Laibach Foto: Maja Pertič Gombač

VELENJE>Kohle ist Brot (Premog je kruh) je stara nemška fraza z močno socialno konotacijo v smislu, da je delo kruh oziroma, da je industrija kruh. V teh kriznih časih si jo je, kot pojasnil član skupine LaibachIvan Novak, mogoče razlagati na različne načine. Tudi na primeru zapiranja premogovnikov po Sloveniji, zaradi česar premogovniška dejavnost izginja. “Ne gre pa zgolj za premog, temveč za to, da vsaka država potrebuje svoje vire preživetja, svojo industrijo in proizvodnjo,” je Novak povedal o konceptu projekta.

Kohle ist Brot je industrijska suita, ki jo bodo Laibachi izvedli v izrednih pogojih, v rovu 200 metrov pod zemljo. “V tem kontekstu se ne da resnično odigrati kompleksnega nastopa v smislu dvoranskega spektakla. Zato, pa tudi zaradi kompleksa, v katerem bomo nastopili, smo se odločili za skrčeno verzijo. Predstavili bomo glasbo, ki se nanaša na industrijsko tematiko, kakršno smo v bistvu igrali v začetkih Laibacha, nekje v obdobju med letoma 1980 in 1984. To je bila bolj eksperimentalna, groba in industrijska glasba,” je še povedal Novak.

V dvigalu, ki bo obiskovalce popeljalo v rove Muzeja premogovništva Slovenije, se lahko naenkrat pelje šest ljudi. Zato, da bodo v rove prepeljali 200 ljudi, bodo porabili približno 45 minut, prav toliko pa jih bodo potrebovali, da ljudi popeljejo nazaj na površje. Člani zasedbe bodo ves čas prebili spodaj v rovih, tako da bodo, kot se je pošalil Novak, pravzaprav “na šihtu”.

Vstopnice za prva dva petkova koncerta ob 18.30 in ob 20.30 so bile zelo hitro razprodane, zaradi velikega zanimanja pa je bil naknadno razpisan še tretji termin ob 22.30. V Muzeju premogovništva Slovenije so povedali, da je za enkrat za koncert na voljo še kar nekaj vstopnic.

Koncert nadaljuje sodelovanje med skupino in Muzejem premogovništva Slovenije, v sklopu katerega so 6. septembra na ogled postavili razstavo Laibach Kunst - Glück auf. Slednje je znani nemški rudarski pozdrav, ki v prevodu pomeni srečno. A, kot je pojasnil Novak, ima ta fraza v nemščini veliko močnejšo konotacijo kot v slovenščini.

STA


Najbolj brano