In črta je krog postala

Mlada tržaška glasbenika, flavtistka Zinajda Kodrič in tolkalec Marco Jugovic in trije slovenski glasbeni upi, kitarist Uroš Barič, tolkalec Simon Klavžar in saksofonist Oskar Laznik so ozvočili slovenski del festivala Echos - Čezmejni odmevi. Sugestivna prizorišča, programska raznolikost, obvezne skladbe slovenskih in italijanskih avtorjev ter sveže, žive in zgledne interpretacije so očarale občinstvo.

NOVA GORICA, ŠTANJEL > Povezovanje glasbenikov različnih kulturnih okolij v nove komorne zasedbe je pogumno in ambiciozno dejanje, hkrati pa tudi precej tvegano, saj je komorno muziciranje najbolj intimno sožitje sorodnih glasbenih duš pri oblikovanju žive glasbene umetnine. A prav ta plemenita zamisel prepletanja različnih poustvarjalnih izkušenj novega projekta Echos ponuja mladim glasbenikom poseben izziv in v velikem slogu so ga “izkoristili” prav vsi protagonisti prvih dveh koncertov na slovenski strani. V gradu Kromberk sta minuli petek v maniri brisanja meja v skupni in solistični igri blestela Zinajda Kodrič in Uroš Barič. Muzikalno dražljivo, radoživo, intenzivno in prefinjeno sta glasbenika odstirala odlike nekaterih temeljnih del virtuozne in priljubljene literature, v katerih je izstopal čar Mediterana in ognjeviti temperament juga Evrope in Amerike. V domiselnem prepletu skladb C. P. E. Bacha, Heitorja Ville-Lobosa, Dariusa Milhauda, Dušana Bogdanovića in Jacquea Iberta je častno mesto dobilo delo Grand duo concertant, op. 85Maura Giulianija, briljantnega virtuoza in najznačilnejšega predstavnika italijanskega klasicizma, sodobnejši italijansko-slovenski glasbeni odmevi pa so se zaiskrili v Dveh skladbah za kitaro in flavtoPavleta Merkùja in Zahvalni pesmiSalvatoreja Sciarriana.

Da domišljija in inovativnost besede meja ne poznata, so dokazali tudi Marco Jugovic, Simon Klavžar in Oskar Laznik, ki so v soboto v novi Viteški dvorani v Štanjelu poustvarili prvovrstno soočenje z razkošnostjo izvirne literature za tolkala in saksofon. Vibrafon in marimba sta v prvem delu večera dodobra zaposlila Jugovica in Klavžarja in novo nastali duo je navduševal s sproščenim, komunikativnim, poglobljenim, simpatičnim, zrelim in virtuoznim skupnim muziciranjem. Izvrstna tolkalca sta se suvereno podala tudi v izvedbo enega najboljših del, napisanih za tolkalni duo - skladba Ultimatum IINebojše Jovana Živkovića je tako doživela še eno vrhunsko predstavitev. Izjemne glasbene in moderatorske veščine je Klavžar nato razkril tudi v duu s saksofonistom Laznikom. Njuna duhovita “avantura” po najrazličnejših zvočnih poljanah sodobnih ustvarjalcev kot sta Američana Ned Mc Gowan in David Maslanka in Nizozemec Jacob ter Veldhuis se je zaustavila tudi pri iskrivem odkrivanju prefinjenih zvočnih barv in zanimivi igri ritmov kot jih je v skladbo Echo Fluido vtkal mladi primorski skladatelj Matej Bonin.

To žlahtno polifonijo izbranih talentov dveh sosednjih narodov so na obeh koncertih obogatila tudi njihova zanimiva razmišljanja o meji. “Ko pomislim na mejo, se mi v glavi pojavi podoba črte, ki, čeprav je neresnična, vseeno spreminja to, kar je v naravi enotno in homogeno,” je naprimer zapisal Marco Jugovic, čedalje bolj dejaven tolkalec na tržaški glasbeni sceni.

TATJANA GREGORIČ,

Radio Koper


Najbolj brano