Ime mi je Veronika

Goriški pesnik Tomislav Vrečar je na Mostovni z glasbeno literarnim performansom predstavil svojo novo pesniško zbirko Ime mi je Veronika.

Tomislav Vrečar
Tomislav Vrečar  

NOVA GORICA> Da je Tomi Vrečar pesnik, ki ne ubira bližnjic in lažjih poti, je jasno že iz njegovih dosedanjih pesniških zbirk Punk še ni hin, Vaš sin vsako jutro preganja mačke po soseski, Ko se mi vse ponuja se meni skuja, Naj me koklja brcne in Kurc pesmi. Obenem je neločljivo povezan z glasbo, ki se je je že davno nazaj lotil kot samouk, kot alter ego Soma Arsen pa je mešanico poezije in glasbe z muzikanti zapekel v ploščo-projekt Gluhi cirkus brez posluha. Zato ni preseneča, da je novo pesniško zbirko Ime mi je Veronika na Mostovni predstavil kot glasbeno literarni performans. Sam, na klavirju in na bas kitari, je v kratkem nastopu v razponu od kaotičnega do intimističnega, od (skoraj) pankovskega do (skoraj) kabarejskega izvedel del pesmi iz pesniške zbirke ter dodal par še bolj svežih. Ime mi je Veronika je zbirka, kjer Vrečar sicer tematizira slovo od mladosti, a se, podobno kot v predhodnih delih, spušča tudi v lastne negotovosti, odnose, seksualnost, neposreden svet, ki ga obkroža.

Kot vedno ne išče grandioznih odgovorov na Velika vprašanja, bistvo secira skozi drobne vsakdanje stvari, včasih skice, včasih nepozornemu skoraj neopazne detajle, ki pa velikokrat povedo več in sežejo globlje. Je tako igriv kot resen, provokativen kot (samo)kritičen. In vedno neposreden, tudi (hja, še predvsem) ko boli. Na Mostovni je bil glasbeno literarni performans zgolj pol ure trajajoča pokušina, ki jo bo sicer moral še nekoliko dodelati in izpiliti. A Vrabci so itak že hit, Cigan je že skoraj tam... MM


Najbolj brano