Igra s soncem

V galeriji Insula bodo do 5. septembra na ogled najnovejša dela primorskega likovnega ustvarjalca Klavdija Tutte. Slikar, ki že desetletja dolgo živi in dela v Kranju, je še vedno zvest Mediteranu, na izolski postavitvi pa se predstavlja s slikami iz cikla Pomoli in objekti z naslovom Mediteranski svetilniki.

Klavdij Tutta svoja najnovejša dela v Insuli predstavlja do 5. septembra  Foto: Maksimiljana Ipavec
Klavdij Tutta svoja najnovejša dela v Insuli predstavlja do 5. septembra  Foto: Maksimiljana Ipavec

IZOLA> Konec 70. let minulega stoletja je Klavdij Tutta (1958) stopil na likovno prizorišče z gostimi, ekspresivnimi, skorajda eruptivnimi platni, na katerih je prevladovala podoba Taurusa. Kasneje je platna poselil z volički, oslički, cipresami in seveda očesom, ki se je kasneje “razselilo” v očesca, in je v njegovem slikarstvu že vse od začetka.

V treh desetletjih je Tutta svoje slikarstvo spreminjal, vanj vpeljeval nove elemente, pa vendar ostajal zvest svojim stalnicam. Razstava v Insuli tako lahko na prvi pogled deluje kot da gre za povsem drugačno slikarstvo. Natančnejši pogled pa razkrije, da je razvoj iz bogate, goste podobe z začetkov do Tuttove geometrijske in abstraktne današnje slike potekal v konstantnem ohranjanju avtorskega načina. “Podobe pred nami so tuttovske - tako v formi kot tudi glede barve. Klavdij Tutta v zadnjem času svoje slikarstvo gradi predvsem na barvi in geometrično zastavljenih ploskvah, ki so barvno zelo dodelane. Trudi se namreč, da primarno izraznost ustvarja na relacijah, ki se vzpostavljajo med barvami,” meni Dejan Mehmedovič, umetnostni zgodovinar in kustos razstave.

Tutta pa poseben odnos na postavitvi, ki je na ogled v Insuli, vzpostavlja tudi z barvnimi objekti. Te izdela iz odpadnih materialov, večinoma lesa, jih pobarva v žive barve, in s tem, ko jih umesti v prostor na nek način “podaljša” sliko.

Tako ustvari dodatno dimenzijo, gledalca pa na nek način prepusti oziroma vzpodbudi k igri iskanja različnih zornih kotov, da se (objekt) svetilnik in pomol (slika) postavita v eno samo pokrajino - v eno samo podobo. MI


Najbolj brano