Hyperion z obsežno bero novosti iz področja literature in filozofije

Založba Hyperion je danes predstavila obsežno knjižno bero zadnjega obdobja. V letošnjem letu so izdali delo Sarah Kofman Nietzsche in temačnost Heraklita, eseje Miška Šuvakovića Slovenska filozofija dan pozneje, Furlanske pesmi Piera Paola Pasolinija, delo Jean-Luca Nancyja Pozaba filozofije ter Politične in druge spise Andreja Medveda.

Med sveže izdanimi deli koprske založbe Hyperion je tudi zbirka spisov Andreja Medveda z naslovom Politični in drugi spisi Foto: Andraž Gombač
Med sveže izdanimi deli koprske založbe Hyperion je tudi zbirka spisov Andreja Medveda z naslovom Politični in drugi spisi Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA> Judinjo Sarah Kofman urednik Andrej Medved postavlja ob bok psihoanalitikom. Na predstavitvi knjig je povedal, da je to že četrto avtoričino delo, ki so ga prevedli pri založbi.

Pesnik Ivo Svetina je dejal, da avtorica v delu združuje mišljenje in pesništvo, ki sta bila po njegovem mnenju združena že v samih začetkih. Filozofa, ki ju Kofmanova obravnava, sta ključna misleca zahodnega mišljenja, Heraklit je predstavnik njegovega začetka, Nietzsche pa konca, je menil Svetina. Delo je prevedel Matej Leskovar.

Eseji Miška ŠuvakovićaSlovenska filozofija dan pozneje po Medvedovih besedah predstavljajo temeljni prispevek o stanju filozofije v Sloveniji, kot ga vidi “nekdo od zunaj”. Srbski avtor v delu spregovori o filozofiji, nato vanjo umesti slovensko filozofijo, v drugem delu pa obravnava dela nekaterih slovenskih filozofov, med njimi Slavoja Žižka, Mladena Dolarja in Tineta Hribarja. Eseje je prevedla Vlasta Vičič.

Furlanske pesmi so po mnenju Iva Svetine, ki je prej Pier Paola Pasolinija poznal le kot režiserja, zanimive iz treh razlogov. Pesmi je avtor pisal v furlanščini, veliko pesmi ima dvojno različico, kar po besedah Svetine ponuja izjemen vpogled v nastajanje pesmi, kot tretji razlog pa Svetina navaja vsebino pesmi, v katerih avtor predstavlja svoje otroštvo in navezavo na mamo. Izbor in prevod pesmi je bil zaupan Jolki Milič.

Medvedove Politične in druge spise uvaja poglavje z naslovom Moja in njihova morala: Vaje v upornosti - Pisma v nebesa. V poglavju so zbrani Medvedovi zapisi, ki jih je pisal za časnik Delo namesto Jaše Zlobca. Uvodnemu poglavju sledijo zapis o prenovi Mestne galerije v Piranu z naslovom Podreccov “golobnjak”, analiza Brdarjevega Križanega in Pregljevega diptihona ter drugi spisi.

Izmed del, ki so izšla še z letnico 2011, je Medved izpostavil knjigi Orfični dokumenti I. in II., ki vsebujeta tekste in fragmente iz zapuščine Jureta Detele. Izbor je naredil Miklavž Komelj, ki je delo opisal kot plod svojega enoletnega dela v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer hranijo Detelovo zapuščino. Pojasnil je, da se je avtor zelo malo objavljal, izbrani teksti pa so po njegovem mnenju tisti, ki bi si jih želel tudi “sam dati v javnost”. Besedila so zelo različna, od tekstov s filozofsko tematiko in esejev o plesu, glasbi in likovni umetnosti pa vse do zapisov o poeziji, nekaj pa je tudi odlomkov iz njegove korespondence in prevodov.

V letu 2013 se bodo v založbi posvetili predvsem poeziji. Med drugim bodo izdali pesniške zbirke treh slovenskih avtorjev - Iva Svetine, Miklavža Komelja in Tomaža Šalamuna, pripravljajo pa tudi antologijo slovenske sodobne poezije 1983-2013, je še povedal Medved.

STA


Najbolj brano