Hrvati Boba Dylana obtožili nestrpnosti

Ameriškega pevca Boba Dylana so zaradi pritožbe Hrvaške skupnosti v Franciji (CRICCF) obtožili žaljivega vedenja in spodbujanja sovraštva. Dylan je po mnenju skupnosti v lanskem pogovoru za glasbeno revijo Rolling Stone srbsko-hrvaške odnose primerjal z odnosom nacistov do Judov.

Ameriškega pevca Boba Dylana so v Franciji zaradi pritožbe Hrvaške skupnosti v Franciji (CRICCF) obtožili žaljivega vedenja in spodbujanja sovraštva Foto: Andraž Gombač
Ameriškega pevca Boba Dylana so v Franciji zaradi pritožbe Hrvaške skupnosti v Franciji (CRICCF) obtožili žaljivega vedenja in spodbujanja sovraštva Foto: Andraž Gombač

PARIZ > Bob Dylan je ob pojasnjevanju svojega pogleda na suženjstvo v ZDA in trenutne odnose med različnimi rasami dejal: ”Črnci vedo, da se nekateri belci niso hoteli odreči sužnjelastništvu ... Če ima nekdo sužnjelastništvo ali pripadnost Ku Klux Klanu v krvi, črnci to čutijo. Tako kot Judje čutijo nacistično kri in Srbi hrvaško. Vprašanje je, ali se bodo ZDA lahko sploh kdaj otresle te stigme, ker je bila država dejansko zgrajena na plečih temnopoltih. Če bi se lahko ideje suženjstva rešili prej, bi bile ZDA danes precej naprednejša in boljša država,” je izjavil.

Dylan je še dodal: "Temnopolti vedo, da obstajajo belci, ki so bili proti ukinitvi suženjstva in bi ga radi imeli še danes. Država je še danes v težavah zaradi barve kože svojih prebivalcev. Ljudje se pobijajo samo zaradi barve kože. To je vrhunec norosti, ki bi ovirala vsako državo v procesu napredka."

To je zmotilo hrvaško skupnost, ki je v odzivu na pogovor zapisala, da nimajo nič proti reviji ali glasbeniku osebno, a "ni mogoče primerjati hrvaških vojnih zločincev z vsemi Hrvati". Na Hrvaškem so nekatere radijske postaje po objavljenem pogovoru 27. septembra lani prenehale predvajati Dylanovo glasbo.

Dylan velja za enega najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi, pa tudi za zagonetno osebnost z nosljajočim glasom in čemernim pogledom. V svoji polstoletni karieri je z inštrumenti, kot so akustična, bas in električna kitara, orglice, klavir in klaviature, vtisnil svoj pečat v žanrih folk, rock, blues, country, rhythm & blues in gospel glasbe.

Lani je izdal svoj 35. studijski izdelek The Tempest. Maja je postal častni član ameriške akademije umetnosti in književnosti. Minuli mesec je prejel francoski red legije časti.

STA


Najbolj brano