Hongkonški novi val za začetek Kino Otoka

30. maja se bo z večerno projekcijo hongkonškega filma Preprosto življenje na Manziolijevem trgu začel 8. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema. V Izolo pa prihaja tudi zmagovalec zadnjega Berlinala Cezar mora umreti, bratov Taviani.

Prizor iz filma Preprosto življenje
Prizor iz filma Preprosto življenje 

IZOLA> Organizatorjem je v posebno veselje, da letos festival odpirajo z izjemnim filmom Preprosto življenje (Tao Jie, 2011). Mojstrovino, v kateri drobna družinska zgodba, ganljiva epizoda iz navadnega življenja dveh navadnih ljudi, preraste v nežno in iskreno odo starosti. Zgodbo je po resničnih dogodkih ustvarila režiserka Ann Hui. Pri svojem delu se pogosto loteva družbenih vprašanj in je ena ključnih predstavnic hongkonškega novega vala. Za Preprosto življenje je prejela številne nagrade. S svojo prepričljivo upodobitvijo hišne pomočnice in pestunje pa ni bila spregledana niti glavna igralka v filmu Deanie Ip, ki je bila nagrajena na 68. beneškem filmskem festivalu. Uvodno projekcijo bo pospremila direktorica največjega evropskega festivala azijskega filma Far East iz Vidma Sabrina Baracetti, po čigar zaslugi je tudi film prišel v Izolo.

V Izolo prihaja tudi zmagovalec Berlinala

V sekciji Letni kino Manzioli bo premiera filma Cezar mora umreti (Cesare deve morire, 2011). Slovenskemu občinstvu bo na ogled le dobre tri mesece po tem, ko ga je za najboljši film razglasila žirija letošnjega Berlinala. Posnela sta ga brata Paolo in Vittorio Taviani, legendi italijanskega filma, ki sta v zgodovino zapisana tudi s filmom Oče gospodar (Padre Padrone) iz leta 1977, s katerim sta osvojila zlato palmo v Cannesu. V zadnjem filmu spremljata jetnike v strogo varovanem rimskem zaporu Rebibbia med vajami za gledališko uprizoritev Shakespearovega Julija Cezarja. Izolo bo obiskala hčer Vittoria Tavianija Giovanna Taviani.

V ospredju bodo mladi avtorji

Letošnji program bodo zaznamovali mladi avtorji, nekaj se jih bo pridružilo z novosadskega festivala Cinema City, spet drugi, povečini domači, bodo svoje kratkometražne filme predstavili v sekciji Video na plaži. Preostali festivalski program bo postregel z biseri sodobne kinematografije ter izborom radikalnejših form in vsebin v sekciji Signali. Otrokom in najstnikom, pa tudi njihovim staršem in vsem drugim, je namenjen program Kinobalon, s katerim v Izoli gostuje ljubljanski Kinodvor. Spremljale ga bodo ustvarjalne delavnice, aktivnosti in pogovori o filmih v okviru vsakodnevnega brezplačnega varstva v Sezamovem kotičku.

NR


Najbolj brano