Hitrejši od Waitsa

Drago Mislej Mef s svojo ekipo prav danes odhaja v Studio Hendrix postavit piko albumu Najboljša leta. Tretja studijska plošča Mefa in Narodnoosvobodilnega benda (NOB) se je rojevala polnih šest let: “Jah, kaj naj ... Vseeno pa smo hitrejši od Toma Waitsa, ki je za zadnji studijski album porabil še leto več kot mi.”

Zadovoljni po snemanju skladbe Znal je bit jezen:  producent Andrea F. (sedi), pevci APZ Univerze na Primorskem in klaviaturist Jadran Ferjančič Frko (desno)  Foto: Mefov Arhiv
Zadovoljni po snemanju skladbe Znal je bit jezen: producent Andrea F. (sedi), pevci APZ Univerze na Primorskem in klaviaturist Jadran Ferjančič Frko (desno)  Foto: Mefov Arhiv

IZOLA> Kot pravi Mef, se odgovor, zakaj se je sploh odpravil snemat ploščo, poslušalcu razkrije v prvi skladbi: “Plošča se začne s komadom Grem, govori pa o tem, zakaj se sorazmerno star človek, kot sem sam, odloči, da gre snemat ploščo. In to rockersko.”

Besedila, ki jih bodo prinesla Najboljša leta, je napisal že pred časom. “Če sem prav izračunal, so ležala v predalu vsaj pet let, večino pa sem jih napisal misleč, da bodo prav prišla Slavku Ivančiću. No, potem so se zadeve zasukale drugače, zdelo pa se mi je brez veze, da komadi ostanejo zgolj na papirju.” Na plošči je dvanajst skladb, med bonuse pa sta uvrščeni Za zmeraj in Črni bratje. Prvo je napisal pred tremi leti, na prošnjo svoje rojstne občine Postojna, ko je ta praznovala stoto obletnico pridobitve mestnih pravic. Druga pa je naslovni komad istoimenskega mladinskega televizijskega filma, ki ga je leta 2010 posnel Tugo Štiglic. Med preostalimi desetimi je kar nekaj skladb, ki jih imajo poslušalci že dodobra v ušesih: med njimi sta zagotovo Marije niso našli, ki je prišla v radijski eter minulo poletje ter Ljubezen je v zraku. “Ker smo termine za snemanje v studiu s ponedeljka prenašali na soboto, potem pa še na naslednjo pa na drugi torek in tako naprej, se nam je zgodilo, da smo se zaračunali. Smo mislili, da bo plošča prej, zato smo poslali na radijske postaje že dva singla. No, to soboto pa jo res dokončamo, v naslednjih štirinajstih dnevih zmiksamo, v začetku marca pa bo zunaj.

Najboljša leta bodo izšla pri ZKP RTV Slovenija predvidoma v začetku marca, Mef pa je prepričan, da ima dolgo snemanje najmanj eno dobro plat: “Ker smo ploščo toliko časa spravljali skupaj, smo nove komade igrali že na špilih. In z veseljem ugotavljam, da znamo že vse.”

Mef je tudi tokrat snemal z dolgoletnima sodelavcema - aranžer večine komadov in producent plošče je Andrea F., Armando Šturman pa je odigral električne kitare. Za bas je poprijel Giorgio Biselli, bobni so bili v rokah Andjelka Stupar-Đeleta, po naključju pa je prav v dneh, ko so se odpravljali v studio, prineslo naokoli Jandrana Ferjančiča-Frkota, klaviaturista, ki je skupaj z Mefom igral v zasedbi Deseti brat. Spremljevalne vokale je odpela Stefy, pri skladbi Znal je bit jezen pa je Mef k sodelovanju povabil moški del APZ Univerze na Primorskem. Vse skladbe, razen treh so posneli v studiu Hendrix na Radiu Koper. Naslovnico in ovitek plošče je oblikoval mladi italijanski slikar Paride di Stefano.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano