Histeria na križišču umetnosti in narave

V Gračišču že od jutra odzvanja glasba, saj tamkajšnja šola gosti več kot sto glasbenikov z vseh koncev sveta, ki te dni na 11. delavnici Etno Histria snujejo program ponedeljkovega koncerta v Kopru.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

GRAČIŠČE, ISTRA > Medtem v bližnjem gozdiču nastaja prizorišče tretjega festival Histeria. Na njem bo več kot 120 glasbenih, lutkovnih, gledaliških in drugih ustvarjalnih skupin ter posameznikov pričaralo edinstveno izkušnjo vsesplošnega “prebujanja”.

Orkester Etno Histeria, ki te dni na 11. delavnici Etno Histria v Gračišću vadi repertoar, sestavlja več kot 100 glasbenikov. Mnogi so se predstavili včeraj na izolskem Manziolijevem trgu, kjer je imel orkester tudi javno vajo. V okviru delavnic Etno Histria in ob podpori evropskega projekta Youth Adria Net bo v Izoli nocoj ob 21. uri nastopil čilski glasbenik Nando Stern s skupino, jutri pa škotska kantavtarica Kate Young&Tuliis. Orkester bo v ponedeljek ob 21. uri nastopil na velikem koncertu v Kopru, v torek v Piranu in na sprevodnem koncertu v četrtek v Ljubljani v okviru festivala Sanje ter izida zbirke misli in stihov Srečka Kosovela, poimenovane Evropa, pri založbi Sanje.

“To je krasen festival v krasnem okolju vasice Gračišče, ki je skorajda v gozdu. In vsa ta norost, ki se tukaj dogaja ... vse to je neverjetno! Tu niso zgolj glasbeniki, ampak likovni umetniki, scenografi, lutkarji ... In kar je najbolj posebno, česar resnično nisem videl nikjer drugje, je gotovo največje število umetnikov in nastopajočih na obiskovalca. Pa še to je treba omeniti - vsi so prostovoljci in delajo iz ljubezni,” pravi čilski glasbenik Nano Stern, ki je v Gračišču sedmič, ujeli pa smo ga med vodenjem glasbene delavnice Etno Histria.

Festival, ki ga je pred tremi leti zasnoval lutkar in glasbenik Matija Solce, je dejansko potomec glasbene delavnice. Druženje v Gračišču, odlično sodelovanje z domačini in velika količina nadarjenih ljudi z mnogoterimi zamislimi so izjemni temelji za dogajanje, ki je tako edinstveno in svojevrstno, da ga je vsako leto težje opisati. “Festival na križišču glasbe, gledališča, vizualnih umetnosti in narave,” so ga ubesedili prireditelji in prav te dni v gozdu potekajo delavnice, ki čudovito naravo spoštljivo nekoliko prilagajo potrebam nastopajočih in obiskovalcem. Udeleženci delavnice eko gradnje so zasnovali najbolj ekološko infrastrukturo za udeležence, kar si jo je mogoče zamisliti, delavnica suhe gradnje pa je poskrbela za nekaj čudovitih meditacijskih kotičkov. Češki študentje na delavnici site specific snujejo in oblikujejo prostorsko postavitev prizorišč, v svetlobni delavnici načrtujejo osvetljavo festivalskega gozdička, v plesnih delavnicah poletna gibnoza in japonskega plesa buto ter gledaliških delavnicah pa nastajajo produkcije, ki jih bodo predstavili na festivalu. Dogajanje bodo dodatno popestrili udeleženci cirkuškega laboratorija in delavnice velikanskih lutk.

Od četrtka do sobote bo prizorišče povezoval nekakšen imaginarni vlak, ki bo med šestimi glavnimi odri potoval vsako uro. “Vlak predstavlja racionalni del, s pomočjo katerega potujemo v notranji svet, v svet sanj, kjer nas na končni postaji - pri velikem odru - zbudi sprevodnik ali kdo drug, in tam se vnovič zavemo. S potovanjem v podzavest pa spoznamo tudi nekatere resnice, ki so del procesa, v katerega bo z dogajanjem vključen vsak obiskovalec - tudi najmlajši, saj bodo vsak dan dopoldan tudi otroške delavnice,” pravi Matija Solce, ki je letos zbral še več nastopajočih. 120 skupin bo poskrbelo za več kot 150 nastopov na 20 odrih. Vnovič bo veliko lutkarjev, gledališčnikov in mnogo glasbenikov, med katerimi bo kar nekaj znanih tujih in domačih imen, ki pa jih niso posebej poudarili. “Festival gradimo prav na prepričanju, da je vsak nastopajoči enako pomemben,” poudarja Solce, ki bo v Gračišču nastopil tudi z orkestrom Etno Histeria.

Predprodaja vstopnic že poteka na spletni strani Eventim, kjer so dnevne 12 evrov, dvodnevne 20 in tridnevne 30 evrov, otroci do 12 leta pa imajo brezplačen vstop.

Festival bo zaživel tudi na TV Koper, kjer bodo o njem danes ob 18. uri (ponovitev v četrtek ob 22.50) predvajali dokumentarni film. MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano