Hiša, odprta za vse

Lična hiša ima že deset let odprta vrata, verjetno jih zaprejo le ob močni burji in mrazu. Sicer pa je ves čas odprta za razstave, ustvarjalne delavnice, kulturne dogodke ter prodajo umetnin in drugih izdelkov. Na začetku je bila ideja dveh, ki sta se vrnila s študija na Finskem.

Desetletnice Lične hiše, ki sta jo Polona in David Ličen pospremila s torto,   so se udeležili številni ljubitelji ustvarjalnosti
Desetletnice Lične hiše, ki sta jo Polona in David Ličen pospremila s torto, so se udeležili številni ljubitelji ustvarjalnosti  

AJDOVŠČINA > To sta bila Polona Kunaver Ličen in David Ličen, ki sta v Helsinkih na Finskem eno leto študirala grafiko in ilustracijo. “Ko sva se vrnila v Ajdovščino, sva razmišljala kako naprej, pa sva si zamislila hiško, odprto za vse. Prostor, namenjen umetnosti, oblikovanju, ilustraciji, otrokom, da bodo ustvarjali, prostor, kjer bova lahko tudi midva delala in ustvarjala.”

Otroci so redni gostje

Najela sta hišo, kjer je bila nekoč otroška trgovina in v kateri je delala Davidova mama ter začela delati. Po desetih letih pravita, da sta začetno zamisel uresničila in če se za hip zadržite v njuni Lični hiši, se boste težko dolgo časa pogovarjali, kajti Davidu pogosto zvoni telefon, ljudje vstopajo, si ogledujejo, sprašujejo.

Njuno hišo posebej radi obiskujejo otroci, ki skozi vse leto na delavnicah spoznavajo najrazličnejše likovne tehnike. “Z otroci je tako, da eden ni enak drugemu in je zato do vsakega treba pristopiti na svoj način,” zatrjuje David, ki vodi tudi delavnice za odrasle, pa pripravnike za likovno akademijo, za razstavljanje pa rad ponudi prostor mladim in še neuveljavljenim umetnikom, saj ve, da so začetki težki.

“Pri nas je pač tako, da kot umetnik še vedno težko prodreš. Prej te ugledajo v tujini kakor doma,” pravi gostitelj.

Za ohranjanje ustvarjalne energije in dvig ravni kulture

Polona in David živita od lastnega dela, ministrstvo za kulturo jima že nekaj časa ni dodelilo ničesar, ju pa podpira ajdovska občina. A tisto, kar ima največjo vrednost, je njuno prizadevanje, da ohranjata ustvarjalno energijo ter iščeta inovativne rešitve, ki bi, kot sama pravita, kulturno delovanje v prostoru dvignilo na višjo raven. Polona je po srednji šoli za oblikovanje, kjer je obiskovala smer modno oblikovanje, študirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2000 diplomirala iz gledališkega plakata. Istega leta je vpisala magistrski študij ilustracije in grafike ter za eno leto odšla študirat v Helsinke na Finsko.

Davidova pot se je po Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje, nadaljevala na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart ter na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, prvi letnik magistrskega študija je tudi on končal v Helsinkih.

Skupaj že nekaj let z idejami in predlogi sodelujeta tudi pri umetniški koloniji Slovenija, odprta za umetnost na bližnjem Sinjem vrhu.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano