Hinavščina srednjega razreda

Na velikem odru novogoriškega SNG bodo nocoj premierno uprizorili delo britanskega komediografa Erica Chappella Kraja. Čeprav je bilo napisano pred dvema desetletjema zatrjujejo, da je še kako aktualno.

Maja Nemec, Gorazd Jakomini, Gojmir Lešnjak Gojc, Tomislav Tomšič in Arna Hadžialjević v komediji Kraja, ki jo je režiral Jaša Jamnik     Foto: Fotoatelje Pavšič Zavadlav
Maja Nemec, Gorazd Jakomini, Gojmir Lešnjak Gojc, Tomislav Tomšič in Arna Hadžialjević v komediji Kraja, ki jo je režiral Jaša Jamnik  Foto: Fotoatelje Pavšič Zavadlav

NOVA GORICA > Erica Chappella (1933) v Sloveniji uprizarjajo prvič. V Angliji je največ pisal za televizijo in čeprav je začel pisati šele pri štiridesetih, je v njegovi biografiji približno 200 epizod za humoristične nanizanke. Navdih zanje je črpal iz delavskega okolja Granthama, kjer je odraščal, prava zakladnica materiala za komične like pa je bilo podjetje za elektrodistribucijo, kjer je bil predhodno zaposlen. “To so tipični povzpetniški sanjači ali zafrustrirani pisarniški delavci, zaznamovani s svojo razredno pripadnostjo in okoljem, v katerem živijo,” pravi dramaturginja Ana Kržišnik. Ko je sredi 90. let Chappellova televizijska kariera začela drseti navzdol, je začel pisati gledališke komedije, v katerih se pozna vpliv televizijskih. Kraja je komedija in triler hkrati, prvič so jo uprizorili leta 1995 v Theatre Royal v Windsorju.

Režiser Jaša Jamnik je o britanskem humorju dejal, da je tudi zelo slovenski; “poslovenili” so ga že s prevodom, poleg tega pa je slovensko občinstvo prežeto z angleškimi in ameriškimi situacijskimi komedijami. “Predstava je nastajala neboleče, sproščeno z veliko zabave,” pravi režiser. Vsebinsko gre za zgodbo dveh parov, ki se vrneta s praznovanja obletnice poroke in doma naletita na razdejanje. V vlogi Spriggsa, vlomilca, lopova, bo (kot gost) nastopil Gojmir Lešnjak Gojc, ki je na novinarski konferenci priznal, da ima osebno izkušnjo s krajo, saj je nekoč noni izmaknil 100 dinarjev, a se potem dejanja tudi sramoval in ga nikoli več ponovil.

“Vesel sem, da sem delal z Jamnikom, ki je doktor na tem področju, zlasti pa z mojstrom Gojcem, in sicer v tej težki kategoriji, kar komedija je. Marsikdo ne ve, koliko truda je treba, da pride do neke lahkotne situacije,” je dejal Gorazd Jakomini, ki bo upodobil Johna Milesa. Maja Nemec bo Barbara Miles: “Takšen kot je študij, takšna predstava nastane. Imeli smo se krasno.” Jenny Farrington bo odigrala Arna Hadžialjević, ki je se s tovrstno komedijo soočila prvič: “Pomembna je skupinska energija, ki jo moramo držati od začetka do konca. Če kdo odjaha vstran, odjahamo vsi.” Njen gospod, Trevor Farrington, bo gostujoči igralec Tomislav Tomšič. “Vsakdo pozna kakšnega Johna, Trevorja, Barbaro ali Jenny, in to je tisto, kar res naredi to igro,” pripominja Chappel.

Sceno, ki je enostavna, a je nastajala dolgo časa, je zasnovala Vasilija Fišer, ki je tudi oblikovala kostume. “Glasba je žanrska, takšna kot v kriminalkah. Tako žanrska, da je kar smešna,” je o glasbi dejal njen avtor Davor Herceg. Luči je oblikoval Samo Oblokar.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano