Gučo na Krasu bodo odprli Gogol Bordello

Na Tržaški kras bodo prišli Emir Kusturica, Gogol Bordello, Boban Marković in Esma Redžepova. “Prizorišče pri Briščikih se bo zato spremenilo v nikogaršnjo zemljo, kjer ne razumeš, kje si: v Italiji, v Sloveniji ali v Srbiji,” je na novinarski konferenci v Trstu dejala Rossana Paliaga, ki skrbi za odnose z javnostmi pri društvu Drugamuzika.

V Briščike prihaja tudi kraljica romske glasbe Esma Redžepova
V Briščike prihaja tudi kraljica romske glasbe Esma Redžepova 

TRST> Tržaško društvo tudi letos prireja glasbeni festival Guča na Krasu skupaj z Občino Zgonik.

Guča na Krasu se bo začela v petek, 13. julija, s koncertom skupine Gogol Bordello. Njeno najbolj znano ime je ustanovitelj Eugene Hütz, ki je v mladih letih emigriral iz Ukrajine v ZDA in tam začel pot slave, ki ga je privedla tudi do sodelovanja z Madonno pri filmu Filth and Wisdom.

Naslednjega dne pa bosta na prostrano jaso med Opčinami in Briščiki prišla Boban in Marko Marković, ki sta s svojim orkestrom nastopila že lani. Tridnevni festival pa se bo zaključil v nedeljo, ko bo nastopila znana predstavnica romske glasbe Esma Redžepova.

Uvertura k festivalu bo koncert Emira Kusturice in njegovega No smoking orchestra. Filmski in glasbeni ustvarjalec sarajevskega rodu in srbskih stališč bo nastopil že jutri ob 21. uri. Njegov nastop pa sproža polemike. Bosanska novinarka in pisateljica Azra Nuhefendić je v javnem pismu v tržaškem dnevniku Il Piccolo protestirala, saj je po njenem mnenju Kusturica srbski skrajnež, ki zagovarja krvnike iz Srebrenice. Nuhefendičeva je že lani nasprotovala prihodu Kusturice v Gorico, po enem letu pa svojega mnenja ni spremenila.

“Mi delamo muziko, ne politike,” je za Primorske novice kratko odvrnil Andrej Petaros, predsednik društva Drugamuzika. Že na novinarski konferenci pa je župan Občine Zgonik Mirko Sardoč poudaril, da vsi koncerti potekajo na območju, ki ga je nekoč uporabljala italijanska vojska: “Nekoč je bilo tam vojaško območje, danes so tam koncerti. Mislim, da gre za pomenljivo sporočilo.”

Vstopnice za jutrišnji koncert Kusturice in za julijski nastop Gogol Bordella že prodajajo na spletu pri običajnih posrednikih. Pri tem je Petaros dejal, da Gučo na Krasu ne obiščejo le Slovenci in Srbi iz Trsta, ampak tudi Italijani. “Precej ljudi pride na naš festival celo iz juga Italije, saj je tam balkanska glasba zelo priljubljena,” je dodal Petaros. “To si razlagam z dejstvom, da na jugu veliko glasbe ustvarjajo s pihali, zaradi česar je glasba na jugu Italije sorodna balkanski.”

PETER VERČ


Najbolj brano