Grobar je prišel do groba

V sredo je umrl Mark Read, bolj znan po vzdevku Chopper (Sekač). Najslavnejšega avstralskega zločinca, ki je objavil več odmevnih knjig, v filmski uspešnici Odgrobadogroba (2005) citira Jan Cvitkovič. Ki se sprašuje, ali si je Sekač utegnil ogledati njegov film.

Mark “Sekač” Read
Mark “Sekač” Read 

LJUBLJANA, MELBOURNE > Mark Read (1954-2013) je zaslovel kot zločinec, ki je grobo obračunaval z drugimi zločinci, jih nekaj tudi poslal v grob in dolgo vrsto let presedel za rešetkami. Po vrnitvi na svobodo je nastopal zoper vožnjo pod vplivom alkohola, nasprotoval nasilju nad ženskami, svoje divje izkušnje zgostil v avtobiografiji, objavil zbirko pisem iz ječe, otroško knjigo, pisal izmišljene zgodbe o kriminalcih, posnel raperski album, nastopal v komični odrski predstavi ...

“Njegovo avtobiografijo sem prebral, ko sem bil v Avstraliji,” pravi režiser Jan Cvitkovič. “Je zelo dobra, zelo duhovita. Ogledal sem si tudi film, ki so ga posneli po njej, a je slabši. V njem je vsa duhovitost izpuhtela.”

V enem prvih prizorov filma Odgrobadogroba profesionalni pogrebni govornik Pero - igra ga Gregor Baković - ob grobu citira Sekača: “Vsi bi šli radi v nebesa, a nihče noče umreti.”

Cvitkovič se je Sekačevih besed spet spomnil pred nekaj tedni, ko je gostoval na beneškem filmskem festivalu: “Tam sem spoznal nekega avstralskega režiserja, ki mi je povedal, da je iz Melbourna. Omenil sem mu, da je iz istega mesta tudi Sekač. 'Pa saj on je moj sosed, se dobro poznava!' je vzkliknil režiser. S seboj sem slučajno imel DVD Odgrobadogroba. Dal sem mu ga in ga prosil, naj ga izroči Sekaču. Obljubil mi je, da mu ga bo osebno dostavil. Ne vem pa, ali mu je to res uspelo storiti.”

Zlobna natolcevanja so povsem odveč - Sekača je pokosila huda bolezen in ne Cvitkovičev film, pa čeprav je zelo ganljiv in - kakor temu pravijo nekateri - smešen za crknit.

Gledalce bo nasmejal tudi naslednji Cvitkovičev. “Naslov bo Šiška Deluxe. Bo urbana komedija, ki jo bomo začeli snemati maja prihodnje leto,” pravi režiser. “Sicer pa sem poleg tega v nekaj mesecih napisal še dva scenarija: Mercedes - ognjeni konj je nekakšen čustveni 'road movie' o odnosu med očetom in sinom, v Družinici pa prikazujem aktualno zgodbo o dobro stoječi družini, ki v enem samem letu osiromaši. Osredotočam se na dramo, ki sledi, na odnose med člani družine.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano