Green Day: Trst je bil njihov

Billie, omg, omg, omg ... (oh my God) je završalo med občinstvom v prvih vrstah, ko so se pojavili. Večurno čakanje na tržaškem dežju bo pozabljeno, koncert ameriške punk rock skupine Green Day si bomo namreč zapomnili kot eksplozijo energije, vragolije in znamenitih sonožnih skokov s kitaro v roki.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

TRST > Na začetku je bil ... zajec. Pač velik zajec, ki je ogreval občinstvo. A kmalu zatem so se mu pridružili močno pričakovana trojica Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt in Tre Cool z uvodno pesmijo 99 Revolutions. Že takoj so razvneli premočeno in navdušeno občinstvo, ki je napolnilo osrednji tržaški trg, a ne čisto do zadnjega kotička. Frontmen skupine Billie je dirjal po odru levo desno in kazal vrline, na primer igranje kitare za vratom, pa na eni nogi, z zobmi, kmalu bi mu uspelo celo brez rok ... a potem se je zasmejal, požel aplavz in že tekel na drugi konec odra. Pa ne le vrline, Billie je bil razpoložen tudi za vragolije. Kot da ne bi bili po petih urah dežja že vsi mokri, je v roke vzel cev in občinstvo še malo pošprical, sicer precej uvidevno. Potem je v obiskovalce koncerta spustil rafal toaletnega papirja in s posebno bazuko streljal majice v množico, ciljal okno v bližnji palači, od koder so koncert spremljali nekateri posamezniki, verjetno organizatorji. Zadel je v četrto, občinstvo je bilo fascinirano.

V hitrem rafalu so od uspešnic s prejšnjih plošč odigrali Know your Enemy, Jesus of Suburbia, Boulevard of Broken Dreams, American Idiot, Minority, Holiday, iz trilogije novega albuma Uno Dos Tre pa smo slišali Stray Heart, X-kid, Stay the Night, (pred katero je Billie rekel I fucking love this song), Dirty Rotten Bastards, Oh Love, Wild One in druge. V svojo eksplozivno mešanico punka in rocka pa so na duhovit način vpletli tudi nekaj taktov AC DC (Highway to Hell), Rolling Stonesov (I can't get no Satisfaction) in celo Beatlov (Hey Jude).

Billie je med nastopom ves čas komuniciral z občinstvom, sem ter tja koga povabil na oder in ga potem “poslal” v roke občinstva ter tudi nekaj malega povedal, malega kot “Ti amo” ali “Love you”, “This is Beautiful,”“Let me hear you fucking scream”,Do you feel me”, nad arhitekturo Trsta pa se je navduševal “Look at these fucked up buildings!”

Punk rock dirjanje se je na trenutke prevesilo v maškarado. Ob pesmi King for a Day si je Billie na glavo poveznil krono, kasneje pa se pojavil v podobi Charlieja Chaplina, svojo duhovito točko je izvajal tudi Tre Cool, na odru se je prikazal celo harmonkar! Ko so zaigrali Holiday, je Billie v temi z reflektorjem brskal po občinstvu. Med njim smo zagledali tudi nekatere znane obraze, med njimi je bil Marky Ramone, bobnar skupine Ramones.

Kmalu po koncertu, ki je trajal dve uri in pol, se je Billie oglasil na twiter z besedami “rabbia e amore”, torej uporništvo in ljubezen, Mike pa je zabeležil “Jump if you love, Italy” in dodal sliko sebe v skoku. Koncert kalifornijskega tria je uspel, brez video sten in drugih pomagal, le s čisto energijo, ki je uspela krožiti med skupino in občinstvom. Nekateri so po koncertu izjavili, da je bil to najboljši večer v njihovem življenju.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano