Gravitacija z največ oskarji, najboljši film leta 12 let suženj

Film o reševanju astronavtov Gravitacija je na sinočnji 86. podelitvi oskarjev v Los Angelesu osvojil sedem zlatih kipcev, med drugim tudi za režijo (Alfonso Quaron), za najboljšega pa je bil razglašen film 12 let suženj, ki je skupaj s filmom Klub zdravja Dallas osvojil po tri oskarje.

Film o reševanju astronavtov Gravitacija je  dobil sedem oskarjev Foto: Warner Bros.Picture
Film o reševanju astronavtov Gravitacija je dobil sedem oskarjev Foto: Warner Bros.Picture

LOS ANGELES > Za največjega poraženca velja film Ameriške prevare, ki je na podelitev prišel z desetimi nominacijami tako kot Gravitacija, na koncu pa je ostal praznih rok. Film Gravitacija je poleg režiserskega pobral oskarje za fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne efekte.

Prvi najboljši film, ki ga je posnel temnopolti režiser

Zgodba o svobodnem temnopoltem Američanu, ki ga za 12 let ponovno zasužnjijo, je osvojila oskarja tudi za priredbo scenarija (John Ridley) ter stransko žensko vlogo (Lupita Nyong'o). Film temelji na avtobiografiji Solomona Northupa iz leta 1853, v nedeljo pa je stopil v zgodovino kot prvi najboljši film na podelitvi oskarjev, ki ga je posnel temnopolti režiser (Steve McQueen).

Film za Američane predstavlja določeno katarzo, saj je Hollywood zgodovino suženjstva v preteklosti prikazoval romantičen način predvsem z vidika belcev, 12 let suženj pa obdobje prikaže v vsej nezlagani, grozljivi razsežnosti. McQueen je ob prejemu nagrade dejal, da je film posvečen vsem, ki so trpeli v suženjstvu in 21 milijonom ljudem po svetu, ki ga trpijo še danes.

“Niti za trenutek ne pozabim, da moram biti za to veliko veselje hvaležna velikemu trpljenju nekoga drugega,” je ob prejemu nagrade povedala Lupita Nyong'o. “Rada bi se zahvalila duhu Patsey za njeno vodenje,” je dejala o liku trpeče sužnje, ki jo je predstavila v filmu.

Tudi o dogajanju v Ukrajini

Matthew McConaughey je upravičil vlogo favorita in pobral oskarja za glavno moško vlogo, film Klub zdravja Dallas pa je dobil nagrado še za stransko moško vlogo (Jared Leto) in za masko. McConaughey je moral za vlogo homofoba, ki zboli za aidsom in se spreobrne ter prelevi v aktivista proti bolezni, shujšati za 23 kilogramov.

Shujšati je moral tudi Leto za vlogo transseksualca Rayona oziroma Rayone. Ob prevzemu nagrade se je posebej zahvalil svoji mami, ki ga je naučila sanjati, omenil je dogajanje v Ukrajini in Venezueli ter izrazil podporo vsem, ki trpijo zaradi tega, ker imajo nekoga radi.

Oskarja za glavno žensko vlogo je osvojila Cate Blanchett za vlogo v filmu režiserja Woodyja AllenaOtožna Jasmine, ne glede na škandal o spolni zlorabi pastorke, ki je nedavno zasenčil kariero slavnega filmarja. Blanchettova se je ob prejemu nagrade režiserju zahvalila, da ji je ponudil vlogo.

Dva oskarja je osvojil film Veliki Gatsby, oskarja za tujejezični film pa je dobil italijanski Neskončna lepota. Risanka o nordijski princeski Frozen je slavila v kategoriji animiranih filmov in dobila še oskarja za izvirno pesem (Let It Go). 20 Feet from Stardom je prejel oskarja v kategoriji dokumentarnih filmov. Oskarja za izvirni scenarij je dobil Spike Jonze (Ona).

Pice za goste, rekord na Twitterju

86. podelitev oskarjev v prenosu televizije ABC je vodila komedijantka Ellen DeGeneres, ki je med drugim poskrbela za zabavo tako, da je slavnim gostom priskrbela pice, uspelo pa ji je podreti tudi rekord na Twitterju. Zbrano druščino zvezd je zaprosila za skupinsko fotografijo in stavila, da bo z njo podrla rekord razpošiljanja.

To ji je res uspelo in fotografija je šla po Twitterju naprej več kot dva milijonkrat, s čimer je podrla dosedanji rekord fotografije predsednika ZDA Baracka Obame in prve dame Michelle po volilni zmagi leta 2012. Vneti tviteraši so celo za 20 minut blokirali družabno omrežje.

Podelitev so z glasbenimi nastopi popestrili skupina U2, Pharrell Williams in Pink, posebno čast pa so organizatorji izkazali filmu Čarovnik iz Oza, ki praznuje 75. obletnico, v ZDA pa ga najpogosteje vrtijo predvsem v času zahvalnega dneva.

STA


Najbolj brano