Glasbeni spomin s srcem

Idrijski glasbenik Ivan Rijavec (1905-1980) se je s svojo skladateljsko zapuščino že zapisal v večnost. Na spominskem večeru, s katerim je društvo Glasbene muze uvedlo Poletni glasbeni utrip, pa je zaživel v spominih mnogih, ki jih je vodil po glasbeni poti.

Nace Kogoj in Maja Tajnšek sta v spomin Ivanu Rijavcu zaigrala skladbo njemu ljubega Bacha Foto: Saša Dragoš
Nace Kogoj in Maja Tajnšek sta v spomin Ivanu Rijavcu zaigrala skladbo njemu ljubega Bacha Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Društvo Glasbene muze je k obujanju spominov na vsestranskega glasbenika Ivana Rijavca povabile mnoge, ki so sodelovali z njim. V sredo zvečer so množično botrovali bogatemu, čustveno nabitemu spominskemu večeru. Uvedel je razstavo o Rijavčevi zapuščini v galeriji pri Črnem orlu, ki bo do konca avgusta v okviru Poletnega utripa gostila glasbenike.

Ženski zbor Ivan Rijavec iz Črnega Vrha, mešani zbor Društva upokojencev Idrija in Pr'farski oktet so prepevali Rijavčeve skladbe (Pr'farci eno celo premierno), ali pa tiste, ki so jih nekdaj peli pod njegovo taktirko, oziroma so bile njemu blizu.

Rijavcu - skladatelju, zborovodji, učitelju, ravnatelju, ljudskemu tribunu - so bile pri srcu različne glasbene zvrsti. Zato je bil spominski večer raznovrsten. Popestrili so ga mladi: obetaven saksafonist Nace Kogoj je zaigral s pianistko Majo Tajnšek (tudi vodjo Glasbenih muz), pianistki Daša Vončina in Manca Demšar pa sta krstno odigrali nekaj Rijavčevih klavirskih skladb. Kulturna delavka Irena Hvala se ga je spomnila kot ponosnega Vojskarja, članica literarnega društva RIS Irena Cigale pa kot razumevajočega zborovodjo in toplega človeka.

Razstavljena Rijavčeve zapuščine (njegovi zbori na fotografijah, notno in drugo gradivo) bo spodbudna kulisa za vse, ki bodo prišli v uk k odličnim mojstrom - harmonikarju Marku Hatlaku, pianistki Maji Tajnšek, pevkama Norini Radovan in Darji Švajger, flavtistu Cvetu Kobalu in violinistu Branku Brezavščku. Mojstrske tečaje, poletno šolo glasbe in Art delavnice za otroke bodo spremljali koncerti, ki bodo popestrili poletni utrip Idrije.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano