Glasba v harmoniji s turizmom

V prvi polovici aprila na Kras prihajajo glasbeniki z vsega sveta. V okviru 5. Mednarodnega tekmovanja in festivala Svirél jih bo muziciralo kar 550. Umetniški vodja festivala Simon Perčič vidi lepo priložnost tudi za kulturni turizem.

Ekipa mednarodnega tekmovanja in festivala Svirél: Gorazd Božič, Metka Sulič in Simon Perčič Foto: Klavdija Figelj
Ekipa mednarodnega tekmovanja in festivala Svirél: Gorazd Božič, Metka Sulič in Simon Perčič Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA> Jedro dogajanja bo na gradu Štanjel med 6. in 14. aprilom. Mednarodni dogodek Svirél, ki ga že 5. leto prireja kulturno društvo Upol, je sestavljen iz tekmovalnega in festivalskega dela. “Cilj tekmovanja Svirél je poleg solističnega in komornega igranja, izmenjave izkušenj med mladimi glasbeniki, spodbujanje mladih za nadaljnje glasbeno izobraževanje in iskanje nadarjenih glasbenikov ter promocija orkesterske kulture,” so zapisali v Upolu.

Na mednarodno tekmovanje se je prijavilo 320 tekmovalcev, dobra tretjina tujcev iz šestnajstih držav in vseh štirih celin. Tekmovali bodo v solistični igri, vsaka posamezna solistična disciplina vključuje skorajda vsa glasbila razen klavirja. To so godala, trobila, pihala, tolkala, harfa in brenkala. Poleg solističnih disciplin bodo tekmovali še v komornih skupinah in duetih.

Tekmovalce bo spremljala mednarodna žirija, ki je po besedah umetniškega vodje Simona Perčiča “magnet” za tekmovalce. Tokrat jo bodo sestavljali violinist Tymur Melnyk iz Ukrajine, ki poučuje na Dunaju, srbski kontrabasist Zoran Marković, kosovski kitarist Xhevdet Sahatxhija, argentinski tolkalec Fabian Perez Tedesco, iz Italije pridejo trobentač Marco Pierobon, fagotist Paolo Calligaris in harfistka Patrizia Tassini, iz Slovenije violončelist Jaka Stadler, citrar Peter Napret in saksofonist Lev Pupis.

“Naša posebnost je mednarodna žirija, ki pomeni vsebinsko obogatitev; druga posebnost je povezava s kulturnim turizmom,” je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Simon Perčič in dodal, da bodo imeli 500 nočitev ter glasbeno ponudbo, ki bi na Kras lahko privabila številne ljubitelje glasbe, hrane, kulture in narave. Perčič, ki si tudi sicer pri organizaciji prizadeva povezati čim več kulturnih ustanov, glasbenih šol, domačin glasbenih zasedb na Krasu in na Goriškem ter v zamejstvu, je še dejal, da so letos tekmovalcem obljubili tudi obsežen nagradni sklad, ki vključuje denarne nagrade in omogoča nastope v profesionalnih glasbenih zasedbah ter možnost studijskega snemanja.

Medtem, ko bo tudi tekmovalni del v gradu Štanjel odprt za javnost, pa bo festivalski del še posebej zanimiv za obiskovalce in tudi za komorne skupine, saj bo odprt za vse komorne skupine brez omejitev. Na enajstih večerih na izbranih lokacijah se bo predstavilo vsaj 25 skupin. Začeli bodo 5. aprila v Kulturnem domu v Bukovici, nadaljevali pa v Dutovljah, na Opčinah, Gorjanskem ter v cerkvah v Kazljah, Vrabčah, Štanjelu, Svetem pri Komnu in Šmarjah.

Sklepna koncerta finalistov in podelitev nagrad bosta v Kulturnem domu Nova Gorica (10. aprila) in v Kosovelovem domu v Sežani (14. aprila).

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano