“Glas, ki je dal Ameriki dušo in srce”

Zapela je na pogrebu Martina Luthra Kinga ml. in ob inavguraciji treh ameriških predsednikov Jimmyja Carterja, Billa Clinotona in Baracka Obame. Pravijo, da je bila “glas, ki je dal Ameriki dušo in srce”. Njeno predelavo skladbe Otisa Reedinga Respect so vzeli za svojo feministke in borci za človekove pravice. Kraljica soula Aretha Franklin se je poslovila včeraj, imela je 76. let.

DETROIT > 42. in zadnji album Arethe Franklin A Brand New Me nosi letnico 2017, tako kot tudi njen zadnji javni nastop. Lani pa je tudi napovedala, da se bo upokojila - le še snemala bo, nastopala pa ne več. Že več let, še zlasti pa v zadnjem času, je imela težave z zdravjem; leta 2010 naj bi ji odkrili raka na trebušni slinavki, zaradi posledic katerega je tudi umrla.

“Iz vsake pesmi je znala narediti himno”

Hčerka enega najbolj priljubljenih pridigarjev svojega časa Clarenca La Vaughna, in gospel pevke ter pianistke Barbare Franklin je z glasbo zrasla: pri desetih letih je že obvladala klavir, a brez not - igrati se ga je naučila po posluhu, med obiskovalci Franklinovih pa je bilo veliko glasbenikov, tudi Nat King Cole, Art Tatum, Oscar Peterson, Mahalia Jackson in drugi. Iz gospela jo je hitro potegnilo v druge vode, njeni prvi posnetki so iz leta 1960, za “kraljico soula” pa je bilo prelomno leta 1967. Takrat je - 25-letnica z glasom, ki je obsegal štiri oktave razpona -, posnela slovito predelavo Reedingove skladbe Respect, pa tudi (You Make Me Feel Like) A Natural Woman in I Never Loved a Man (The Way I Love You), leto kasneje pa med drugim še I Say a Little Prayer in druge, ki so jo v zgodovino glasbe zapisale kot izjemno interpretko. “Ne glede na žanr - naj gre za soul, blues, jazz je največje darilo in glas svoje generacije,” je včeraj ob novici o njeni smrti na twitterju zapisal ameriški pevec, glasbenik in borec za človekove pravice Willie Nelson in dodal, da je Aretha Franklin znala čisto iz vsake pesmi narediti himno.

Nasa po pevki poimenovala asteroid

Zadnjič je nastopila novembra lani na 25. obletnici AIDS fundacije, ki jo je ustanovil Elton John. “Videti je bilo, da ni dobro, skrbelo me je, če bo lahko nastopila. A Aretha je stopila na oder in 'zažgala',” je spomin nanjo na twitterju delil britanski glasbenik, ki je prepričan, da ni imela samo edinstvenega glasu. “Kot pianistka je bila skoraj spregledana, čeprav je moja najljubša,” je še zapisal Elton John.

Na novico ob smrti velike pevke se je odzvala tudi NASA, ki je sporočila, da so asteroid 249516 poimenovali Aretha; odkrili so ga na misiji NEOWISE, v spomin kraljici soula pa bo krožil okoli Marsa.

Poleg 18 grammyjev je osvojila tudi številne druge nagrade: imela je častna doktorata glasbenega kolidža Berklee in univerze Yale, George Bush mlajši ji je podelil najvišje ameriško civilno odlikovanje - predsedniško medaljo svobode -, dobila je zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu, bila pa je tudi prva ženska, sprejeta v hišo slavnih rock and rolla ...

Intervjujev ni dajala prav pogosto, pred tremi leti, ko je spregovorila za Vouge, pa je med drugim dejala, da nobene od svojih pesmi ni posnela zaradi političnih namenov. “Skladba Respect (spoštovanje, op. a) je pomembna za vse. Ne le zame ali za gibanja, ki se borijo za človekove pravice ali za ženske. Pomembna je za vse ljudi, otroke in starce. In če bi me vprašali, katero od pesmi, ki sem jih posnela, bi želela shraniti v časovno kapsulo, bi rekla Respect. Kajti vsi ljudje si drug od drugega zaslužimo spoštovanje.”


Najbolj brano