Glas, ki rohni proti kapitalizmu

Idrijčana Dušana Moravca, ki ima za seboj že kar nekaj kilometrine v režiranju dokumentarcev, je “omrežil” Damir Avdić, brezkompromisni in ostri glas povojnega Balkana. Dokumentarec Pravi človek za kapitalizem bo danes na sporedu 16. Festivala slovenskega filma, zvečer pa bo v nekdanjem portoroškem skladišču soli tako imenovani Bosanski Psiho z vso silo zarohnel tudi v živo.

Damir Avdić v dokumentarcu Pravi človek za kapitalizem
Damir Avdić v dokumentarcu Pravi človek za kapitalizem 

PORTOROŽ > Dušan Moravec je že kot nekdanji član idrijskega punk benda Kuzle stkal trdno glasbeno vez, ki jo zadnja leta neguje tudi s snemanjem glasbenih dokumentarcev (Polka film, Harmonikarji), nase pa je najbolj opozoril z dokumentarcem o kultnem slovenskem striparju Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič. Moravec je povedal, da je bil Damir Avdić, ki sicer prihaja iz Tuzle in je sedaj poročen s Slovenko ter živi v Sloveniji, zanj nekakšna “ljubezen na prvi pogled”: “Njegova glasba - vsi ti zvoki, ki jih proizvaja, močna in sporočilna besedila, ter njegov odrski nastop - vse skupaj je bilo tako prepričljivo, da sem takoj postal njegov oboževalec.”

Na vprašanje, zakaj je Avdić pravi človek za kapitalizem, pa je Moravec odgovoril, da “zato, ker s pravim besedami in svojimi dejanji kaže na napake, pomanjkljivosti in laži sveta, v katerem živimo. Sicer je pa to tudi eden od verzov iz Avdićeve skladbe Anarhist.” Od ideje do končne realizacije dokumentarca je preteklo dolgih šest let. Zakaj? “Avdič je izjemno ustvarjalen. Izdaja albume, piše romane, nastopa v gledaliških in plesnih predstavah, ustvarja glasbo za filme. In prav zaradi prepleta vsega tega nisem znal končati filma. Obstaja šest verzij filma in vsakič, ko sem se bližal zaključku filma, je on izdal nov album, roman. In spet je bilo toliko novega, dobrega, drugačnega,” je o zagonetnem nastajanju dokumentarca povedal Moravec. Ob 23. uri bo v nekdanjem portoroškem skladišču soli sledil Avdićev koncert. “Bosanski psiho” je namreč pred kratkim izdal svoj peti album Human Reich. “One man band” Damir Avdić ves svoj glasbeni arzenal stavi na prodorna besedila, ostre kitarske rife in psihotičen pogled, ki bo hipnotiziral še tako apatičnega in nezainteresiranega poslušalca. Občinstvo bosta ogrela Bruno Subiotto in Niko Novak alias Duo Incurabili, ki bosta s svojim surovim in umazanim bluesom vpeljala neizprosni glas razklanega povojnega Balkana. Za še bolj sugestivno ozračje v žal samevajočem skladišču soli, ki bi ga lahko s takšnimi in podobnimi dogodki večkrat oživeli, bosta poskrbela primorska vizualna umetnika Marko Vivoda in Gašper Milkovič Biloslav.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano