Neposrečena zmes Lebowskega in Bukowskega

Harmony Korine, čudežni deček ameriškega neodvisnega filma, ki je pri pičlih 19 letih napisal scenarij za kultno Mularijo (Kids), še vedno ostaja nepopustljiv v svoji utopični hedonistični filmski viziji. Tak je tudi njegov najnovejši izdelek, subverzivna komedija Kralj plaže z zelo zdelanim in rahlo nadležnim Matthewom McConaugheyjem v glavni vlogi.

Moondog (levo) s svojim najljubšim dilerjem Lingerijem
Moondog (levo) s svojim najljubšim dilerjem Lingerijem 

Po predzadnjem filmu Harmonyja Korina Spomladanske počitnice (Spring Breakers), v katerem je postregel z izdatnim odmerkom mesenosti, drog in različnih nečednosti v času brezskrbnih počitnic ameriške mladeži na vroči Floridi, se v Kralju plaže režiser ponovno vrača na kraj zločina, natančneje na plaže Key Westa in Miamija.

Razuzdano življenje kot navdih?

V glavni vlogi je venomer okajeni boemski pesnik Moondog (Matthew McConaughey), ki mu literarni agent (Jonah Hill) nespretno diha za ovratnikom, saj že več let ni napisal niti verza. Uživaško življenje, ki ga poganjajo pivo, dobra jamajška trava - dobavlja mu jo, nihče drug kot Snoop Dogg, ki v filmu sliši na ime Lingerie -, prostitutke in občasno kokain, naj bi mu služilo kot navdih, a Moondog že nekaj let vse bolj drsi v dekadenco. Kljub temu da je zaradi ženinega bogastva več kot izdatno finančno preskrbljen, se boemski pesnik najraje potika po beznicah in je v stiku z navadnimi ljudmi. Prav pri pozabljenih obstrancih družbe v zanikrnih luknjah naj bi nekoč čislani pesnik napajal svoj neukrotljivi umetniški duh, a zdi se, da je to zadrževanje na družbenem dnu samo izgovor, da lahko živi še bolj razuzdano življenje.

Niti najhujše preizkušnje ga ne prizemljijo

Eden redkih trenutkov streznitve naj bi bila hčerina poroka, ki jo je do potankosti načrtovala žena Minnie Bu (Isla Fisher). Z njo ima Moondog ljubeč odnos, dasiravno vsak živi svoje življenje, s številnimi skoki čez plot, najbolj “bolečega” pa si je privoščila prav žena, ki je že več let ljubimkala z Moondogovim dobrim prijateljem in dobaviteljem najboljše trave - Snoop Doggom. Po divjem žuru na hčerini poroki, kjer ženin spozna, da bo imel opraviti z zelo posebno in disfunkcionalno družino, se zgodi prelomen dogodek, ki Moondoga kmalu postavi pred ultimat. A tudi najhujše preizkušnje se zanj izkažejo za mačji kašelj, vse dokler ima ta dovolj dolarjev za opojne substance in ženske.

Če se je v prvi polovici filma Matthew McConaughey skušal približati avri brezskrbnosti Jeffa Bridgesa v kultnem filmu bratov Coen Veliki Lebowski, križani z biografijo Charlesa Bukowskega, gre Korine v drugi polovici filma še dlje, v gonzo svet Strahu in trepeta v Las Vegasu.

A končni rezultat ni najbolj prepričljiv, saj McConaughey postane bolj ekstravagantna karikatura omenjenih. Kralj plaže navkljub ne najbolj posrečeni preobrazbi McConaugheyja sicer ni eden tistih filmov, v katerem gre iskati globlje pomene in resnice. Korinu je namreč veliko bolj do tega, da si da duška v hiperestetiki uživaške dekadence na ameriškem jugu ter da izživi svojo vizijo “perverzne” komedije. Glede humornih vložkov se mu je zelo posrečila eskapada z delfini, ki to niso bili. Zanimivo pa je, da precej čislanih sodobnih ameriških neodvisnih režiserjev iz neznanega razloga zelo vleče na Florido; spomnimo se samo izjemne Mesečine, s katero je Barry Jenkins osvojil tri oskarje, in Projekta Florida Seana Bakerja.


Najbolj brano