Foto zapis enakosti in enakopravnosti

Ciklus petih fotografskih diptihov Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo je Tadeju Žnidarčiču prinesel nagrado za avtorsko fotografijo na Emzinovem natečaju Fotografija leta.

Diptih iz serije Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo
Diptih iz serije Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo 

LJUBLJANA > Druga nagrada je šla v roke Mihe Erjavca za serijo 150m, tretjo pa je prejela Ajda Schmidt za cikel fotografij Anywhere else but here. Nagrade so podelili predsinočnjim v Cankarjevem domu, kjer bo razstava nagrajenih in v ožji izbor uvrščenih fotografij na ogled do 20. marca.

Poleg treh nagrad za avtorsko fotografijo so podelili še nagrado za reportažno fotografijo, ki jo je prejela Fernanda Prado Verčič za niz fotografij Majhne zgodbe iz Robidnice 3-B, posebno častno omembo pa je žirija prisodila Matjažu Tančiču za serijo Karaoke bar.

Fotografska serija petih diptihov Tadeja ŽnidarčičaTukaj smo, geji smo in Ugandčani smo jenatančno premišljen, izpeljan in fotografsko izčiščen likovni in vsebinski koncept, meni mednarodna žirija, v kateri so bili Darko Bandić, Metka Dariš, Peter Granser, Evžen Sobek in Sarival Sosič. Neposreden fotografski zapis opozarja na družbeno aktivne in kritično razmišljujoče poudarke o enakosti in enakopravnosti vseh ljudi brez razlik, je v obrazložitvi zapisal Sosič. Fotografsko domiselno in neobičajno Erjavčevo delo 150 m izpostavlja fotografijo kot medij, na seriji osmih del Schmidtove pa so narava, prostor in subjekt so prikazani skozi avtorsko prepričljivo perspektivo, ki skozi impresije pogledov fotografsko rekonstruira stvarnost, meni žirija.

Letos je na natečaj prispelo 1666 fotografij. V ožji izbor se je uvrstilo 27 avtorjev. STA, MI


Najbolj brano